verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Helytörténet · Beregszászi járás Nagybakta

Beregszászi járás Nagybakta

Nagybakta 5 kilométerre terül el Beregszásztól, a várostól délkeleti irányban. Az Ungvár - Beregszász - Nagyszőlős - Huszt - Técső - Rahó országúttal 2 km hosszú bekötőút köti össze. Szomszéd települések: Nagymuzsaly innét (keletre) 2 km-re van, Mezőgecseig (délre) a távolság másfél kilométer. Vasútállomása a falu határában. ...
A települést ketté szeli az itt még tiszta és eléggé bővízű Vérke-csatorna. A község közigazgatásilag 1996-ban vált önállóvá, addig Mezőgecséhez tartozott.
Bakta 1232-ben Muzsaly határjárásában tűnik fel legelőször. Ekkor Szentkirály jobbágyfiai faluja volt. Utódaik a Baktai nemesek 1327-ben Nagybúcsú, Csombortelek és Csoma szomszédosai. Egy 1363-ban kelt oklevél szerint valaha kilátó várnépek lakták. Az egykori település elpusztításának okai ismeretlenek előttünk. Egyes krónikák szerint Bakta a XIV. században még virágzó falu volt, ám a XIX. század közepén már csupán tanyaként jegyzik a gróf Károlyi család birtokaként említik. A XX. század elején gazdatisztképző működött az uradalom bázisán, ahol főként tenyészjószág szakszerű nevelésére, szántóföldi növények termesztésére fordítottak nagy figyelmet.

A gazdaképző bázisán alakult meg a szovjet érában a Nagybaktai Mezőgazdasági Kísérleti Állomás, illetve a Kárpátaljai Mezőgazdasági Kutatóintézet, amely hosszú évtizedeken át és gyakorlatilag mind a mai napig nyolc szomszédos település - Nagybaktán kívül Mezőgecse, Asztély, Macsola, Hunyadi, Tiszacsoma, Badaló és Halábor - szántóföldjein gazdálkodott, illetve gazdálkodik. A kísérleti állomás illetve a kutatóintézet a 60-70-80-as években jelentős eredményeket ért el a kárpáti borzderes szarvasmarhafajta produktivitásának növelése terén. Az itt dolgozó kutatók nevéhez számos szántóföldi növény bő hozamú hibridjének (kukorica) előállítása fűződik. A baktai borgazdaság borai a hetvenes években tucatnyi érmet nyertek különböző hazai és nemzetközi kiállításokon. Mintegy negyedszázadon át messze földön híres volt az ukrán-magyar határ mentén Asztély-Beregsurány települések mellett elterülő Barátság-kert.

« Vissza az előző oldalra