verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Helytörténet · Kárpátalja. Nevickei vár.

Kárpátalja. Nevickei vár.Az Ung völgyében, az Uzsoki-hágóig vezető út mentén, magas, vulkanikus sziklahegy tetején található a nevickei várrom. A várnak fontos stratégiai szerepe volt: a Vereckei- és az Uzsoki-hágóhoz vezető út.......

ellenőrzése. A vár mindenkor az ungvári vár birtokosainak tulajdonát képezte.
Számos legenda, monda fűződik a várhoz. Itt élt a kegyetlen Denikő, a varázserővel bíró amazon, aki pogány módra sanyargatta a környék népét. A néphagyomány szerint a vár építésekor a mész közé anyatejet kevertetett, hogy ellenállóbbak legyenek a falak. Csak Mátyás királynak sikerült megfékeznie, párviadalban győzte le.
A középkori várat Aba Amadé emeltette, első írásos említése a XIV. század elejéről való. A Károly Róbert elleni lázadás leverése után királyi birtok lett, majd a Drugethek kapták meg.
A XVI. században Drugeth Gáspár lakott a várban. Az ő udvarában talált otthonra egy históriás énekszerző, a Hunyadiak dicsőségét magyarul elsőként megéneklő Görcsönyi Ambrus.
1619-ben Bethlen Gábor szerzi meg a várat, s csak halála után kerül újra a Drugethek birtokába. 1644-ben II. Rákóczi György elfoglalja, s katonáival leromboltatja a várat.
A XV-XVI. században többször átépített vár ettől kezdve romokban áll. A későbbiekben a II. Rákóczi-szabadságharc idején, Bercsényi Miklós tulajdonaként jutott még szerephez. A IX. század végén a vár környékét üdülőövezetté nyilvánították, s részlegesen helyreállították a várat, ám az I. világháború s az azt következő történések miatt a restaurálási munkálatok félbemaradtak.
A nevickei vár szabálytalan, elliptikus alaprajzú, belső tornyos. Az egyes részek nem egy időben épültek. Elsőként a belső vár körüli épületek készültek el, a XIV. század elején. A külső fal és a különálló sokszögű bástya építése a XIV. század végére vagy a XV. század elejére tehető. A belső udvar köré épült palota a kapubástyával s galériával együtt kb. 1500 m 2 területű. A várat kettős védműrendszerrel látták el. A külső várfalat két kör alakú bástya erősítette, a belső udvar fala és a külső fal között vizesárok húzódott. A hatszögű kapubástyát és a belső udvart emeletes galéria kötötte össze. A vár főépületei egy központi udvar köré épültek, a délkeleti részen magas, négy szintre osztott, mára a vár jelképévé vált torony áll. Az egyik terem sarkában kövezett kút található, melynek vízellátását egy közeli forrás biztosította. Két kandalló maradványai is megtalálhatók a helyreállított falak között.
A vár megóvása érdekében az utóbbi években biztató lépések történtek.


 

« Vissza az előző oldalra