verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Helytörténet · Szolyva

Szolyva

Város, járási székhely, a Felső-Latorca völgyében, az Ungvár-Munkács-Sztrij-Lemberg autóút mentén. Ungvár innét 72 km, Beregszász 60 km. Vasútállomása helyben, a Csap-Bátyú-Munkács-Sztrij-Lemberg vonalon. Lakóinak száma jelenleg 17 ezer fő, közülük 350-en magyarnak vallják magukat. .....

1944 őszén a bevonuló szovjet csapatok nyomában érkező belügyi egységek a magyarok és németek által lakott településekről minden 18 és 50 év közötti férfit összeszedtek, és a Szolyván kialakított gyűjtőlágerbe zártak az embertelen bánásmód, az áldatlan körülmények, és járványos betegségek miatt több ezren lelték itt halálukat. 1944 ősze ily módon vált kárpátaljai magyar holokauszttá, Szolyvát pedig a koncentrációs táborba zárt foglyok szenvedése magyar golgotává avatta.

A XII. század elején II. András király Bánk Bán vejének, Simon Istvánnak adományozta Szolyvát, és annak környékét. Mivel Simon örökös nélkül halt meg, a birtok visszaszállt a királyra. Egy 1263-ban kelt okirat szerint a király Mihály beregi ispánnak, majd ennek magtalan halála után (Forrai) Aladárnak, a királyné tárnokmesterének adományozták.

Jelentős birtokai voltak itt II. Rákóczi Ferencnek is. A Rákóczi-szabadságharc leverése után több, mint 200 évig a település, és a környékbeli erdők és mezők a Schönborn uradalom részét képezték. A település iparosítása a XVIII. század második felében kezdődött el. Ekkor igen sok német telepes költözött a vidékre. A később Szolyva részvénytársaságként szereplő cég vegyi gyárat, fűrésztelepet létesített, ahol a XIX. század második felében már több, mint 3 000-ren dolgoztak. A Szolyva környékén található ásványvízforrások kiaknázása mintegy 150 évvel ezelőtt kezdődött meg. Különösen népszerű volt a múlt század elején a Margit-forrás. A szovjet érában a szolyvai gyógyvízforrások helyén országos jelentőségű szanatóriumokat létesítettek. Ezekben a gyógyüdülőkben összességében egyszerre több, mint 3 000 gyógyulni vágyót tudnak fogadni. Az üdülőhelyet nem csupán Ukrajnából, de a volt Szovjetunió más tagköztársaságaiból is igen sok vendég keresi fel.

    « Vissza az előző oldalra