verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Helytörténet · Beregszászi járás Borzsova

Beregszászi járás Borzsova

A település Beregszásztól délkeletre a Borzsa folyó jobb partján fekszik. 

 

Már a régi idők embere is tudta: különösen kedvező adottságokkal rendelkezik a Borzsa és a Tisza összefolyásának közelében húzódó kies vidék. A honfoglaló magyarok települést alapítottak e helyen, melynek termékenységét, festői környékét gyorsan megkedvelték. A régi feljegyzések emellett arról tudósítanak, hogy a vidék lakott volt már a magyarok bejövetele előtt: "földvár állott a Borzsa folyónak a Tiszában való torkolata mellett." A XIII. században már virágzó község, és lelkészsége volt. A régi Borsova vármegye szintén e településről kapta a nevét. Sokan úgy vélik, hogy egy darabig e helység volt a vármegye és az esperesség központja. 

Az első világháborúban a községből 140 polgár vett részt, ebből 19-en odapusztultak. A II. világháborúban magyar katonaként hatan haltak hősi halált. A sztálinisták 1944 őszén 133 férfit hurcoltak el, közülük 81-en soha nem tértek haza.

Református egyháza 1552-ben keletkezett, anyakönyvét 1784 óta vezetik. A helyi görög katolikusok száma mintegy 110 főre tehető. 

« Vissza az előző oldalra