verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Halászléfesztivál

Halászléfesztivál

A rendezvény első napja kisüsti-kóstolással kezdődött, majd sor került az ünnepélyes megnyitóra. A jelenlévőket Viktor Jaszevin, a Bereg Tour magánvállalat igazgatója, Medvigy István, a járási állami közigazgatási hivatal elnökének első helyettese Olekszandr Marcsenko, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal európai integrációs és turisztikai főosztályának vezetője Csizmár Sarolta, a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség vezetője Csok Márta, Nagybereg polgármestere köszöntötte.
Valamennyi felszólaló a hagyományápolás jelentőségét és a turisztikában rejlő lehetőségek minél szélesebb körű kiaknázását hangsúlyozta.
A hivatalos megnyitó után a különböző gasztronómiai versenyeken 14 csapat mérte össze tudását, többek között a Halászléfőző Mester cím arany, ezüst és bronz fokozatáért.
A rendezvény kulturális részében beregvidéki hagyományőrző együttesek léptek színpadra. Produkcióikban többek között magyar néptáncokat és lakodalmast is láthatott a közönség. Aki kulináris élvezetekre vágyott, az felkereshette a beregvidéki falvak sátrait, és megkóstolhatta az adott térségre jellemző ételeket, borokat.
A fesztivál egyik programjaként halpucoló versenyt hirdettek, amelyen minden versenyzőnek 5 perc alatt egy halat kellett megtisztítani. Az idő leteltével az elvégzett munkát szakértő zsűri véleményezte. Döntésük alapján harmadik helyezett lett a dolhai Borzsova Szanatórium csapata, második a Bereg Tour vállalat, míg az első helyet a sárosoroszi vidám gazdák nyerték el. A győztesek egy-egy jó minőségű kést kaptak ajándékba.
Az első nap zárásaként a zsűri értékelte az elkészült halászleveket. Döntésük értelmében a Halászléfőző Mester cím bronz fokozatát az Arany harcsa csapat, az ezüst fokozatát a Fazekas család, míg az arany fokozatot a Nagyberegi Polgármesteri Hivatal csapata érdemelte ki. Nyereményük egy meghívó az első alkalommal megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Halászléfőző Magyar Bajnokságra (Szarvas, 2011. június 4.).
A legízletesebb egyéb étel kategóriában a beregújfalui vadásztársaság és önkormányzat csapata kapott jutalmat. Vasárnap került sor a horgászversenyre. A regisztrációt követően kisorsolták a horgászhelyeket, majd következett a verseny, amelynek végeredményét a zsűri a kora délutáni órákban hirdette ki.
Legfiatalabb résztvevőként Bajusz Nikolász, Püspöki Dániel és Bizilja Krisztián vett részt a versenyen. A legeredményesebb női résztvevők Birta Hella és Vira Rizsenkova voltak.
A legnagyobb összsúlyú kifogott hal kategóriában harmadik helyen Tóth Albert végzett (2715 g), második lett Vladika Sándor (2820 g), míg a kategória győztese Lengyel Sándor lett (3190 g). A legnagyobb számú kifogott hal kategóriában harmadik lett Mihajlo Kuzma (192 db.), második helyen végzett Igor Fegyaj (212), a kategória győztesének Vladika Sándort (318) hirdették ki.
A legnagyobb kifogott hal kategóriában harmadik lett Deák József (315 g), második Tóth Albert (660 g), első helyen Lengyel Sándor (665 g) végzett.
A rendezvény szervezői ezúton szeretnének köszönetet mondani a Numinátor Kft.-nek, a Cotnar vállalatnak, a Bumeráng Kft.-nek, a Helikon hotel vezetőjének, a Nagyberegi Polgármesteri Hivatalnak, a Kárász horgász szaküzletnek, a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetségnek, valamint a Sass Károly pincészetnek a rendezvény megtartásához nyújtott segítségért.

Beregszász városi hetilap

Molnár Bertalan

« Vissza az előző oldalra