verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Kárpátalja Expressz 2011

Kárpátalja Expressz 2011

amely Budapestről indulva ezúttal már négy országon – Magyarországon, Szlovákián, Ukrajnán és Románián – haladt keresztül. Oly ritka alkalom, hogy egy több országot is érintő esemény kapcsán Kárpátalja kerüljön a középpontba. Jelzésértékű, hogy most ez történt.

Két napon át Beregvidéken vendégeskedtek a vonat utasai, akik a kisvonatra ülve ellátogattak Nagyberegre, részt vettek a szőttesfesztivál eseményein, ily módon megismerhették egyik legismertebb közös kincsünket, a beregi szőttest. A Beregvidéki Múzeumban a régió gazdag történelmi múltjába nyertek betekintést, a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban fejet hajtottak honfoglaló őseink emléke előtt, elcsendesültek Mezővári, Csetfalva, Bene ódon református templomának falai között, ismerkedtek a beregszászi magyar főiskola életével, megtekinthették a helyi műkedvelő együttesek műsorát. A vonat aztán vasárnap reggel tovább indult, hogy utasai Nevetlenfaluba érve élvezzék az ottaniak túláradó vendégszeretetét. Emlékeztetnénk rá, hogy tavaly ugyancsak kitettek magukért a nevetlenfalui polgármesteri hivatalhoz tartozó öt település lakói.

A szervezők a Kárpátalja Expressz útnak indítása kapcsán célként fogalmazták meg a határokon átívelő gazdasági, közlekedési, turisztikai együttműködés fejlesztését, a jószomszédsági kapcsolatok ápolását. Mindezek igencsak fontos dolgok. Ám számunkra mégiscsak az anyaország felől ránk irányuló figyelem a leglényegesebb, az, hogy ilyen alkalmakkor mód nyílik a személyes találkozásokra, megérezhetjük, hogy azonos dolgokért – egymásért dobog a szívünk. És elmondhatjuk, hogy vagyunk. Vagyunk, és összetartozunk!

Forrás: Karpatinfo, Kovács Elemér.

« Vissza az előző oldalra