verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Rendeződhet a vereckei honfoglalási emlékmű jogállása

Rendeződhet a vereckei honfoglalási emlékmű jogállása

A hivatalos eljárásban a területileg illetékes Volóci járási tanács (közgyűlés) és a járási állami közigazgatási hivatal kérelmezte az illetékes megyei hatóságnál a vereckei magyar emlékjel műemlékként történő elismerését - mondta el szerdán Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, megyei önkormányzati képviselő. Hozzátette: a megyei főosztály egyúttal kezdeményezi az ukrán kulturális minisztériumnál és a nemzeti kulturális örökségvédelmi állami szolgálatnál, hogy vegyék fel a honfoglalási emlékművet az ukrajnai emlékművek állami jegyzékébe. A vereckei emlékmű ily módon mostantól a törvény védelme alatt áll - emlékeztetett a politikus.

A kárpátaljai magyar politikus az ügy érdekességeként említette, hogy a vereckei magyar emlékművet és a közelében a Husztra 1939-ben bevonuló magyar csapatokkal szembeszálló ukrán fegyvereseknek állított emlékjelet az illetékes megyei hivatal ugyanazzal a határozattal vette hivatalos nyilvántartásba.

A vereckei magyar honfoglalási emlékművet az utóbbi években ukrán nacionalisták többször megrongálták. A hatóságok több esetben arra hivatkozva utasították el a vizsgálatot, hogy az emlékjel hivatalosan nem minősül emlékműnek.

 

forrás:

mult - kor, történelmi portál.

 


« Vissza az előző oldalra