verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Húsvéti locsolkodás Kárpátalján

Húsvéti locsolkodás Kárpátalján

 

Húsvéti hagyományőrző kirándulás Kárpátalján!

Ajánlat zárt csoportok, diákok, utazási irodák  részére!

Nyitottak vagyunk hosszú távú együttműködésre. Várjuk utazási irodák, iskolák, társadalmi szervezetek, turizmus szervezők jelentkezését! 

 

Ha igazi élményre vágyik  töltse a húsvéti ünnepeket Kárpátalján. Ismerkedjen meg a régió magyar emlékeivel és húsvéti szokásaival.

 

 3 éj szállás félpanzióval,  négy nap idegenvezetés,  húsvéti locsolkodás

Húsvét, Krisztus feltámadásának ünnepe a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Számos világi népszokás is fűződik ehhez az egyházi ünnephez. Kárpátalján a katolikusok körében máig megőrződött a pászkaszentelés. (Vidékünkön a húsvéti kalácsot nevezik pászkának.) Minden katolikus családban van egy fonott kosár, melyet csak erre a célra használnak.  A pászkaszentelő kosárba a kalács mellé főtt tojás, sonka, kolbász, vaj, só, bor kerül. Ezzel a kosárral mennek a vasárnapi misére, ahol a pap megszenteli az ételeket. A szentelményeket otthon a család közösen fogyasztja el. Húsvét első napja a családé, ám második nap kora reggelén elindulnak a kisfiúk, délután a felnőtt férfiak, hogy meglocsolják a lányokat, asszonyokat. A gyerekek verset mondanak, hímes tojást kapnak, a nagyobb fiúk virágot. Vidékünkön a hímes tojás készítésének leggyakoribb módja a vöröshagymahéj-főzetben való áztatás, illetve a levélrátétes díszítés.

PROGRAMAJÁNLAT  - 2017

4 nap/ 3 éj

Útvonal: Beregszász-Borzsova - Ungvár-Munkács-Szolyva-Vereckei-hágó 

 

Szállás:  Falusi turizmus keretében  Borzsován (Igény esetén Panzió vagy Hotel)

Ellátás: félpanzió

Határátkelés: Beregsurány-Asztély

Idegenvezetés: a programnak megfelelően 

 

1. nap  Nagypéntek

           

Érkezés Beregszászba, a kárpátaljai magyarság szellemi központjába dél körül vagy a kora délutáni órákban a határátkelés függvényében. Beregszászi városnézés: Bethlen-Rákóczi-kastély (Beregszász legrégebbi épülete), vármegyeháza, törvényszéki épület, Kossuth-szobor, Fedák Sári-kastély, Arany Páva étterem (volt úri kaszinó), II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola.

Beregszásszal való ismerkedésünk után ellátogatunk a tiszacsomai emlékparkba – megtekintjük a múlt század 80-as éveiben feltárt Árpád-kori temetkezési hely és település maradványait. Szálláshelyek elfoglalása.

/Kb. 50 km (a beregsurányi határtól)/

 

2. nap  Nagyszombat

Reggeli után Ungvárral, a megyeszékhellyel ismerkedünk: a történelmi vár megtekintése – Bercsényi Miklós és II. Rákóczi Ferenc korának felidézése, majd átsétálunk a szomszédságban létrehozott skanzenbe, ahol Kárpátalja XVIII-XIX. századi népi építészetét bemutató gyűjtemény található. Séta a belvárosban, az Ung folyón átívelő sétálóhídról gyönyörködhetünk Európa leghosszabb (2,2 km) hársfasorának  látványában. Ezt követően felkapaszkodunk az Ung partján  található Nevickei várromhoz.

/kb. 210 km/

 

3. nap Húsvét Vasárnapja

       Ezen a napon elsőként Munkács városával ismerkedünk: a Rákócziak nyári rezidenciájával, a Fejér-házzal, a Munkácsy Mihály szülőházának emlékét őrző emléktáblával, illetve megtekintjük a világhírű festő mellszobrát. Kapaszkodó a Zrínyi Ilona által híressé vált munkácsi várba.   Szolyván a sztálini rezsim magyar áldozataira emlékezünk koszorúzással, miután utunkat a Vereckei-hágó irányába vesszük, ahol megtekintjük a millecentenáriumra újjáépített, hányattatott sorsú emlékművet. Visszatérés a szálláshelyre. /kb. 280 km/

 

4. nap  Húsvét Hétfő

Reggel Szentmisén vagy Istentiszteleten való részvétel. A szentelt ételek elfogyasztása. Délelőtt locsolkodás. Ezt követően megcsodálhatjuk a helyi iskolás gyermekek közreműködésével a  „Kárpátaljai húsvéti szokások”c. előadást. Búcsú a szállást nyújtó falutól, vendégfogadóktól. Hazaindulás előtt megtekintjük Csetfalván a XIV. századi református fakazettás mennyezetű és ökumenikus templomot. Búcsúzás Kárpátaljától. Irány az asztély–beregsurányi határ.

/ Kb. 70 km (a beregsurányi határig). /
 

Szolgáltatások:

  1. 3éj szállás félpanzióval falusi turizmus keretében magyar családoknál, 2 ágyas szobákban, minden szálláshely rendelkezik benti zuhanyzóval, wc-vel. Gazdag reggelivel és pálinkás vacsorával várják  a vendégeket. 
  2. Idegenvezetés a négynapos program idejére
  3. Húsvéti szokások előadás
  4. Szervezés, koordinálás

További ajánlataink:

  1. Borkóstoló
  2. Bográcsgulyás italokkal, süteménnyel , kávéval a vereckei-szorosnál  a Verecke vendégház kertjében www.verecke.com oldalon megtekinthető, szalonnasütés ugyanitt.

       Ár: megegyezés szerint létszámtól függően

Részletes információ:

+36204981423, +380507453457

e-mail: verecke7@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Vissza az előző oldalra