verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Lekvárfőző fesztivál Mezőgecsében

Lekvárfőző fesztivál Mezőgecsében

Már reggel nyolc órakor megkezdődött a lekvárfőzés, melyet a hozzávaló szilva mosása, magolása, illetve az üstök felállítása előzött meg. Kilenc órától a Bihari Albert Emléktornára került sor, melyet – vasárnap lévén – istentiszteletek követtek a község különböző felekezetű templomaiban.
Imígyen eleget téve az Úr parancsolatának, délután egy órakor kezdetét vehette a szabadtéri mulatság.mezogecse.lekvarfozo.3 A fesztivált Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke nyitotta meg, valamint beszédet mondott Bihari András, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, Bölcs Judit, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja, illetve Knobloch György, jánosi képviselő, aki ajándékot is hozott a gecsei óvodának: plazmatévét, mikrohullámú sütőt és egy Eb-labdát kaptak a gyerekek.
A megnyitó után ételfőzés és kóstolás, ügyességi vetélkedők (pl. menyecskecipelés, cibereevés), játékvár, hintós kocsikázás, szépségverseny szórakoztatta a látogatókat, emellett bográcsgulyás, lángos, fánk, sült mangalica és egyéb finomság csillapította a vendégek étvágyát, a jó hangulatról pedig a színpadon fellépő együttesek gondoskodtak.
Többek között  a mezőgecsei, mezővári, nagybaktai kultúrcsoportok, az asztélyi nyugdíjasok klubja adott elő zenés-táncos műsort, valamint Szoboszlai Csilla operaénekesnő előadása emelte a fesztivál színvonalát.      
A fő esemény mégis a lekvárfőző verseny volt. A szilva, mely a különböző technikával készült üstökben rotyogott, csábító illatával vonzotta a vendégeket a rendezvényre.
A versenyben hét csapat (Szatmárcseke, Csetfalva, Asztély, Mezővári, Batár és Gecse két csapata) vett részt, s mindegyik saját recept alapján készítette a lekvárt.
A gecseiek egyik társasága vályogból tapasztott katlanba helyezte el a lekvárfőző üstöt, hasító szilvát használt alapanyagul, s a kb. száz kiló gyümölcsből 25-30 kg lekvárt készített.
A kész lekvárt leginkább szilkében, azaz agyagból készült mázas edényben tárolják, mert abban akár három évig is megőrzi a minőségét.
mezogecse.lekvarfozo.2

A mezőgecseiek levárfőző üstje

„A lekvárfőzés családi eseménynek számít – mondták a gecseiek –, összejön az egész család, segítenek a szomszédok, mert a ciberét (így nevezik a félig kész lekvárt – a szerző) folyamatosan kavargatni kell, hogy oda ne égjen."
A magyarországi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található Szatmárcseke is képviseltette magát egy csapattal a versenyen.
mezogecse.lekvarfozo.5

Lekvárfőzés szatmárcsekei módra

Ők hordozható, tapasztott rézüstöt, illetve berbencei szilvát használtak a lekvárfőzéshez.
  Mellékelt fotónkon is jól látszik, hogy egyáltalán nem viselte meg őket az, hogy a közel negyven fokos melegben a forró üst mellett kellett állniuk.
Persze a szintén szilvából készült pálinka sokat segített az egész napos helytállásban.
A csetfalviak tizenkét asszonnyal érkeztek. Ők visszatérő résztvevői a versenynek, korábban értek el harmadik helyezést is. Már modernebb, fémvázas üstöt használtak, alapanyagként a hasító és az olasz kékszilvára esküdtek.
„Az elkészült lekvár igen változatosan használható fel, fánkot, bejglit, kőttes tésztát, mocskos haluskát készítünk belőle" – mesélték a csetfalviak.
mezogecse.lekvarfozo.6
mezogecse.lekvarfozo

Mezővári lekvárfőző üstje
A tavalyi győztes, a mezőváriak csapata nemtudom szilvát használt a lekvárfőzéshez, ami fáradságosabb munka, ugyanis a nem magvaváló gyümölcsöt először megfőzik, majd átpasszírozzák, és utána kezdik el folyamatosan főzni.
Óriási, százliteres üsttel érkeztek az asztélyiak, akik harmadjára vettek részt a versenyen, s hasító szilvából főzték a lekvárt.
A batáriak is képviseltették magukat a fesztiválon, szilvalekvárjuk olyan népszerű volt, hogy rögtön a kifőzése után el is kelt.
Akit kevésbé vonzott a lekvár, megkóstolhatta a batári mangalica húsából készült sülteket és kolbászt is, melyet különleges, egyedi recept alapján készített áfonyás-szilvás öntettel kínáltak.
A fáradságos munka aztán meghozta a gyümölcsét, a mindenféle földi jóval kínált zsűri pedig a döntését:
A VI. Mezőgecsei Lekvárfőző Fesztivál első helyezettje a Mezővári csapat lett, akik tizenkét főre szóló görögországi utazást kaptak jutalmul az Androméda Travel jóvoltából. Őket a rangsorban Gecse és Asztély lelkes társasága követte.
Az ételfőző versenyt Batár nyerte – díjuk egy négy fős görögországi utazás –, megelőzve a magyarországi Nyírtét Község Önkormányzatának csapatát, valamint a harmadik helyezett nyíregyházi polgárőröket.
A díjkiosztóval a mulatság még korántsem ért véget, a szervezők hajnalig biztosították a zenét a fesztivál résztvevőinek.
mezogecse.lekvarfozo.7

Nyárson sült mangalica (ami maradt belőle)

A mezőgecsei fesztivál a Bethlen Gábor Alap, a KMKSZ, Knobloch György képviselő, a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetsége és a Verecke Tour támogatásával valósulhatott meg.
A rendezvény Mester András gecsei polgármester, illetve Szatmári Viola és segítőik munkáját dicséri.
Remélhetőleg folytatódik ez a szép hagyomány, s jövőre ellátogathatunk a gecseiek hetedik lekvárfőző fesztiváljára is.

Forrás:

Marosi Anita

Kárpátalja.ma

« Vissza az előző oldalra