verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · A XIII. Beregszászi Nemzetközi Borfesztivál

A XIII. Beregszászi Nemzetközi Borfesztivál

A háromnapos rendezvénysorozat bővelkedett programokban. Borászati eszközök kiállítása és vására, kárpátaljai szőlősgazdák gazdagon díszített sátrai és megannyi lacikonyha várta az érdeklődőket. Ez alkalommal az előző évekhez képest több kézműves hozta el portékáit Beregszászba, amelyek nagyon kelendőek voltak. A látogatókat egész napos kulturális programok szórakoztatták. A meglehetősen változékony, esős időjárás ellenére számos hazai turista és több határon túli vendég is eljött a borfesztiválra.Az érdeklődők felkereshették például a magyarországi Tolcsva község sátrát, ahol a Tokaj-hegyaljai borvidék boraival ismerkedhettek meg. Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere elmondta, hogy községük Tokaj-hegyalja szívében helyezkedik el, és neves szőlőterületek tartoznak hozzá. Tokaj-hegyalja nem a legnagyobb, de mindenképpen az egyik leghíresebb magyar borvidék, ahol mintegy 5,5 ezer hektáron foglalkoznak szőlőtermesztéssel, ebből 462 hektár tartozik Tolcsvához. 2012 végén testvértelepülési kapcsolatot kötöttek Dercennel. A beregszászi fesztiválon a Szent Vencel borrend meghívására vettek részt, bemutatkozott a Pogácsás, a Czemiczki, a Kádas János és a Tóth Pincészet. Látogatásuk célja, hogy a kárpátaljaiak megismerjék a térség borászati hagyományait.Pogácsás Lászlótól megtudhattuk, hogy édesapjától örökölte a hivatást és igyekszik továbbvinni azt. Hangsúlyozta, hogy a hagyományápolás mellett fontos a borpiac változásainak nyomon követése. Mára egyre nagyobb teret kapnak a reduktív eljárással készülő, gyümölcsösebb ízű borok. Kínálatukban a Tokaj-hegyaljai térség főbb borfajtáiból adtak ízelítőt, ilyen a Furmint, a Hárslevelű, a Sárgamuskotály.
Idén a Vajdaságból is érkezett egy nyolcfős delegáció Bacskulin István, Horgos község polgármesterének vezetésével. A borászmérnök végzettségű szakember egyúttal a Szent Orbán Borrend nagymestere is, a fesztiválra a borrend három további tagja is elkísérte. Az 5600 lakosú Horgos a Vajdaság legdélibb részén található. Nagy hagyománya van itt a gyümölcs- és szőlőtermesztésnek. A borversenyre 14 mintát hoztak, amelyek közül 9 helyezést ért el. Bacskulin István a saját készítésű Zöld veltelini borával bronzérmes lett.A borfesztivál hagyományos programjaként a Beregszászi Szent Vencel Borrend tagjai megkoszorúzták dr. Linner Bertalan neves beregszászi szőlőnemesítő, borász, sebészfőorvos mellszobrát. Városunk szülöttének életútját, szőlőnemesítői munkáját Csanádi György, lapunk nyugalmazott főszerkesztője ismertette.
Linner Bertalan, mint a híres sebészfőorvos, arany betűkkel írta be a nevét városunk történetébe. 1906-ban érettségizett a Beregszászi Magyar Királyi Főgimnáziumban, 1911-ben avatták orvosdoktorrá a Budapesti Orvostudományi Egyetemen. A budapesti János Kórházban végezte első műtétjét, egy gégemetszést, majd rövidesen az 1. számú sebészeti klinikára hívták a világhírű sebész, Dollinger professzor mellé, később a Rókus Kórház sebésze lett. Számtalan kecsegtető belföldi és külföldi meghívás ellenére 1919 júniusában visszatért szülővárosába, Beregszászba, és több mint 60 évig, haláláig a Vérke-parti városban gyakorolta nemes hivatását. Kárpátalján ő végzett elsőként szívműtétet, combnyak-szegecselést, petefészek-átültetést. Elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy 1936-ban felépült a kórház, ahol létrehozta műtőjét, korszerű laboratóriumát, amelyek még ma is megállják a helyüket.

« Vissza az előző oldalra