verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Eperfesztivál Szőlősgyulán

Eperfesztivál Szőlősgyulán


A harmadik ugocsai eperfesztiválon
Immáron harmadik alkalommal sikerült megrendezni az ugocsai eperfesztivált, amely Szőlősgyula, Újakli, Nevetlenfalu, Batár, Akli és Öregakli közös ünnepe. A vidék legkorábban érő gyümölcse, a szamóca – ahogy errefelé és Kárpátalja-szerte mondják, eper – egyre több család számára nyújt megélhetést. Az eperhez kapcsolódó turisztikai attrakció rendkívül nagy vonzerővel bír, így a kistérség lakói joggal bízhatnak abban, hogy ez a népünnepély hamarosan országos jelentőségűvé válik.

Az eperfesztivál ünnepélyes megnyitóján ilyen és ehhez hasonló jókívánságokat fogalmaztak meg a szónokok – Rezes Ká­roly, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatás elnöke, Oleg Ljubimov, a járási tanács elnöke, Nagy Petronella, a beregszászi magyar konzulátus konzulja. Jáger Katalin főszervező, a Dél-Ugocsai Falusi Turizmus és Zöldturizmus Szövetség elnöke pedig arról biztosította a jelenlévőket, hogy ő és az általa vezetett lelkes kis csapat továbbra is azon lesz, hogy egyre színvonalasabbá váljon a dél-ugocsai kistérség ezen nagyszerű ünnepe.

Kirakodóvásár, vattacukor, légvár – így tehát nemcsak a felnőtteket, de a gyerekeket is igen sok érdekes program várta. Mint korábban, most is kivonultak a helyi hagyományőrzők, megtekinthettük, milyen szép varrottasokat, hímzéseket, rongypokrócot készítenek a környéken élő háziasszonyok. Ám a legtöbb dolog mégiscsak az eperről szólt: nyolc-tízféle eperből készült tortát, süteményt kóstolhattunk az egyik sátornál, arrább, az üstben, a szemünk láttára készült az eperlekvár. Az egyik asztalnál ügyes kezű asszonyok tésztát gyúrtak, fürge ujjaikkal csőrögét fontak, fánkot szaggattak. Az egyik helyen különböző házi tésztát lehetett vásárolni. Aki pedig megszomjazott, az megkóstolhatta az eperből készült pálinkát, amelyet itt helyben, frissen főztek. Az alkalmi színpadon órákon át zajlott a kulturális műsor. Ezen a helyi műkedvelőkön kívül felléptek a batári és akli hagyományőrzők. Ismét bebizonyosodott: igen sok tehetséges fiatal él ezen a vidéken. Többen közülük nagyszerű énekhanggal rendelkeznek, és jó néhányan igen szépen játszanak az általuk választott hangszeren.Az eperből készült finomságok mellett persze más ételeket is megkóstolhattak a vendégek. Hat-nyolc helyen főtt a bográcsgulyás, sült a saslik. A meleg elől sokan húzódtak a sörsátrak védelmébe.

Délután került sor azok megjutalmazására, akik tevékeny részt vállaltak az eperfesztivál megszervezésében. Jáger Katalin ígéretet tett arra, hogy jövőre ismét megtartják az egyre népszerűbbé váló rendezvényt. A népünnepély éjfélig tartó táncmulatsággal ért véget.


Forrás:Kárpátinfo

« Vissza az előző oldalra