verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Helytörténet · Csomai - emlékpark

Csomai - emlékpark


Tiszacsomai emlékpark

1986-ban egy orosz régész, Viktor Bobkov Tiszacsoma határában 26 honfoglalás kori sírt tárt fel. Mi lenne ebben annyira különleges, hiszen Kárpátalja területén már korábban is tártak fel a honfoglalás idejéből származó sírokat?

Ez a lelet valamennyinél gazdagabb volt, s jelentőségét az adta, hogy az itt talált leletek bebizonyították azt az elméletet, hogy a honfoglaló magyarok már közvetlenül a bevonulást követően letelepedtek ezen a területen, és nem néhány évszázaddal később, mint ahogy ez az egyes ukrán történeti munkákban szerepel. 1993-ban megpróbálták lakóházak részére felparcellázni, de a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség / KMKSZ/ aktivistái ezt megakadályozták, és a területet államilag védetté nyilvánították.1993 -99 között további 78 sírt tártak fel, majd 2003 őszén ismét kutatni kezdtek, melynek legfontosabb eredménye az volt, hogy rábukkantak egy korabeli település nyomaira. Számos más jel is arra utal, hogy a honfoglaló magyarok egy része itt telepedett le.
A temető északi részén a KMKSZ kezdeményezésére 1996-ban emlékparkot létesítettek, melyet 2000-ben avattak fel. Az emlékpark szobrait Csirpák Viktória képzőművész készítette. Honfoglaló őseink emlékére azóta minden évben ünnepséget rendeznek, melynek 2004 óta szerves része az Árpád-kupa. melyen a környező települések focicsapatai vesznek részt. Árpád vezér és Szent István király szobrai 2001 őszén kerültek az emlékparkba.

 

« Vissza az előző oldalra