verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Helytörténet · Ilosva

Ilosva

Az Ilosvai járás Kárpátalja központi részén fekszik. A Nagyszőlősi-, Beregszászi-, Munkácsi-, Szolyvai-, Ökörmezői- és Huszti járásokkal határos. A járás nagyobb része a Borzsova-folyó völgyében fekszik, a Kárpátok előhegyeinél. Területe 0,9 ezer négyzetkilométer. Lakossága - 103,6 ezer fő, ezen belül Ilosva lakossága - 10,3 ezer fő...

Az Ilosvai járás területén Ilosva városán kívül 47 település található. Ilosva 1982-ben kapta meg a városi címet.

Az Ilosvai járás 1949-ben jött létre. A terület benépesülése a neolitikum időszakában kezdődött (az i. e. V. évezredben) - mindezt az itt talált régészeti leletek bizonyítják. A járás területén találták meg a Kolodnyanszki Kurgánokat, amely a Kustánfalvai kultúra lakosságának építményei. A terület egy részén az I-II. századokban német törzsek éltek. A járás területén találhatunk két várromot is - a Bronecki és a Dovzsanszki várakét, továbbá körbekerített települések maradványait. Ezek története az ókori Római Birodalommal függnek össze. A XVI-XVII. században, egyetlen szeg felhasználása nélkül épült fatemplomok ma is helyet adnak az ősi kézzel írt könyveknek és az ikonoknak. A Dovzsanszki-vár a XVII-XVII. században épült egy favár alapjain és hosszú időn keresztül Teleki László gróf nyári rezidenciájaként funkcionált. A járás lakosságának egy része részt vett az 1514-es Dózsa György vezette parasztfelkelésben, továbbá az 1703-1711-es Rákóczi vezette szabadságharcban.

Az Ilosvai járás lakosságának nagyobb része a mezőgazdaságban tevékenykedik. A járás területének nagy részén az emberek káposztát, paradicsomot és paprikát termesztenek. Az itt termesztett korai káposzta az ukrajnai nagyvárosok piacára kerül. A terület lakosainak egy része Ukrajna keleti régiójában keres munkát vagy a határon túl. Akik otthol maradnak, az oktatásban, egészségügyben, erdőgazdaságban és az iparban találtak munkát. A járás egyik legnagyobb vállalata a 'Sanders', amely exportra gyárt szöveteket. Ezen kívül, építőipari és erdőgazdasági vállalat is található a járásban. Az itt készített bútorokat Ausztriába, Olaszországba és további európai városokba exportálják.

    « Vissza az előző oldalra