verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Helytörténet · Ökörmező

Ökörmező

Ökörmező (Mizshirja / Mizhhirya), 1953-ig Volove járási központ. Mai ukrán neve hegyközt jelent. Ökörmező Huszttól 65 km-re északra, a Rika (Nagyág) folyó partján terül el a Borzsa és a Kraszna hegy völgyében. A közelben lévő Toronyai-hágó és a Rika folyó völgye képezett átjárót, hosszú évszázadokig, a Kijevi Rusz és Magyarország között......

Ökörmező már a XIV. században lakott terület volt. Az 1415-ös évből fennmaradt történelmi iratok szerint maga a település egy magyar feudalista család, az Irmezeiek tulajdonát képezte. 1415-ben Ukurmezew néven említik először.

Az Ökörmezői járáson keresztül folyik a Talabor és a Rika - a Tisza két nagy mellékfolyója. A járás északkeleti részén, 989 méterrel a tengerszint felett található a híres-nevezetes Szinyevéri-tó, amelyet a nép 'Tengerszemnek' nevezett el.

Az Ökörmezői járásban található egy, a világon is egyedülálló objektum: erdőmúzeum a Rikán. A XIX. században épült és a gerendák leúsztatására használták. Az építési stílusa a népi jegyeket viseli magán.

« Vissza az előző oldalra