verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Hagyományápolás és turizmus. Lakodalmas Gecsében

Hagyományápolás és turizmus. Lakodalmas Gecsében

És nem csupán a friss levegővel. Sokan az itteniek lelkesedéséből, hagyományőrzéséből, a jég hátán is megélniakarásából merítenek erőt. Példát mutatnak e téren a falusi zöld turizmussal foglalkozók. Akik az elmúlt hétvégén ünnepeltek: Ukrajnában 15 évvel ezelőtt indult útjára a turizmusnak ez az embereket, népeket egymáshoz még közelebb hozó ágazata.

Ez alkalomból Innováció a falusi turizmusban – a vidéki területek fejlesztési stratégiája címmel kétnapos rendezvényre került sor az elmúlt héten. Április 29-én Ungváron találkoztak az Ukrajna különböző régióiból érkezett szakemberek, hogy olyan kérdéseket vitassanak meg, melyek leginkább foglalkoztatják az ebben a szektorban tevékenykedőket. Ezúttal sok szó esett a minőségi szolgáltatás jelentőségéről, a nemzetközi együttműködésről, a helyi gazdaságfejlesztés és a falusi turizmus kapcsolatáról, az ökologizációról stb. A témákban neves ukrajnai, kárpátaljai és magyarországi szakemberek tartottak előadásokat.

Másnap a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség Csizmár Sarolta elnök vezetésével gyakorlati bemutatót szervezett Mezőgecsében. Csizmár Sarolta, a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség elnökének kíséretében először megismerkedtek Beregvidék turistacsalogató látványosságaival, Makkosjánosiban felkeresték a Tourinform Irodát, ahol Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Ügynökség igazgatója tájékoztatta őket, milyen lehetőségeket kínálnak a hozzánk érkező turistáknak, ellátogattak Nagyberegre, ahol a beregi szőttesekkel ismerkedtek, majd találkoztak a beregvidéki falusi vendégfogadókkal. Akik nem akármilyen programmal lepték meg őket: ezúttal Mezőgecsében igazi falusi lakodalomba invitáltálták a konferencia résztvevőit.

Fazekas Gyuláék udvarán már állt a vendégváró sátor. A szőttesekkel, vőfélykendővel, virágokkal feldíszített kapu előtt a nagyvőfély (Ferenczy Attila színművész), a vőlegény (Elek Attila, a BMG végzőse játszotta ezt a szerepet) és népviseletbe öltözött fiatalok csoportja fogadta a násznépet. A szokásos rigmusok elhangzása után jöhetett a beengedésre feljogosító pálinkakóstolás. Amit sütemény, pogácsa követett. (Ezt igen szívélyesen, és mutatós gyékénykosarakból kínálták a gecsei, a csetfalvai, a borzsovai, a nagymuzsalyi, a baktai asszonyok, akik vendégfogadással foglalkoznak. „Nyisd ki babám az ajtót…” – énekelték a násznép élén álló fiatalok a Péterfalváról érkezett Kokas banda zenei kíséretével.

A bebocsátást követően jöhetett a vendéglátás, aztán a menyasszonykikérés (a menyasszony szerepét ezúttal az igencsak szemrevaló Jakimiv Kitti vállalta el), no meg a sok-sok finom fogás, ami a vendégek elé került, s amit a nagyvőfély rigmusok kíséretében tálalt fel az asszonyok segítségével. (Csizmár Sarolta, a főszervező, az idegenvezető és a tolmács szerepét is felvállalva, egész idő alatt lelkesen fordított, hogy az ukrán anyanyelvű vendégek is értsék, miről van szó.) A Kokas Károly vezette népi együttes egész idő alatt rendületlenül húzta a talpalávalót, helyi műkedvelők – Mikec Renáta vezetésével – meg ropták is a csárdást. Amiből a vendégek sem maradtak ki, hisz a menyasszonyi táncba ők is szívesen bekapcsolódtak.

Az asztalnál a donyecki és az ivano-frankivszki küldöttség mellett ültem, akik szemlátomást ugyancsak élvezték a lakodalmat, dicsérték a házigazdákat, azt, hogy ilyen szép, népi motívumokkal és kellékekkel díszített sátorban fogadták őket. Elismerően szóltak az itteni hagyományápolásról, a vendégszeretetről, a lelkes szervezők munkájáról. No meg a feltálalt ételekről, italokról. (Parászka György benei borász ez alkalommal borkóstolót is tartott, bemutatta a Beregszászi Borvidék jellegzetes borait.) Meglepetés volt a hágón túliak számára a májusfa-állítás, illetve a szerenádozás szokása is, amivel szintén itt ismerkedtek meg.

Bízunk benne, hogy a kárpátaljai magyaros vendégfogadás egész Ukrajnából sok-sok turistát vonz majd vidékünkre. Hisszük, hogy akik így ismerik meg kultúránkat, hagyományainkat, belekóstolnak vendégszeretetünkbe, jó hírünket keltik majd, és a kinyújtott baráti kezek egymásra találnak, fogalmazott Csizmár Sarolta


Kovács Erzsébet

« Vissza az előző oldalra