verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Turistacsalogató lakodalom

Turistacsalogató lakodalom

A háromnapos rendezvénysorozat keretében Ungváron nemzetközi tudományos és gyakorlati konferenciára került sor. A gyakorlati bemutató között szerepelt a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség által szervezett falusi lakodalom is. A szövetség elnöke, Csizmár Sarolta jól gondolta, hogy a nagyvárosi embereknek nagyobb élményt jelentene, ha részt vennének egy igazi menyegzőn. A lagzi-imitáción a násznépet a vendégek alkották.

– Mezőgecsében a Fazekas család adott otthont a lakodalomnak. Mi a gyakorlati részét vállaltuk az eseménynek. Mivel a falusi turizmus hagyományokra épül, szerettük volna, hogy vendégeink minél átfogóbb képet kapjanak Beregszász és térsége hagyományairól, ezért igyekeztünk minél több jellegzetes mozzanatot belezsúfolni az egy napba – mondta a turisztikai szakember.

A helyiek számára nem volt meglepetés, hogy a lakodalmas háznál feldíszített májusfa ékeskedett, hiszen május elsejére virradóra esett a lagzi. A turisták viszont csodálkozva szemlélték a lufikkal, szalagokkal teli fát. Csizmár Sarolta lelkesen magyarázta a máig fennálló szép hagyományt.

– Valami nagyon szembetűnő, szórakoztató dolgot szerettünk volna bemutatni, ezért döntöttünk a falusi lakodalom mellett. Persze kissé pörgősebben zajlott, mint valójában, hogy a késő délutáni órákba még egy borkóstoló is beleférjen – magyarázta Sarolta.

A násznépet, vagyis a turistákat nótaszóval, süteményekkel és az elmaradhatatlan házi pálinkával várták. Felcsendült a Lakodalom van a mi utcánkban kezdetű nóta, Ferenczi Attila, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház tagja, ideiglenes vőfély pedig jókedvet hozó mondatokkal köszöntötte a vendégsereget.

Miután a vendégek helyet foglaltak, a vőfély kikérte a vőlegény számára a menyasszonyt. Ám azt nem adták olyan könnyen. Előbb egy pici lányt, majd egy idősebb hölgyet kínáltak fel, mígnem előhozták az igazi arát. Az ételek is a régi hagyományok szerint kerültek asztalra: az előételek után jött az aranyló csigaleves, sorban a többi fogás, és végül a töltött káposzta.

– Nem volt egyszerű megszervezni ezt a napot, de megérte, hiszen látogatóink szemmel láthatóan jól érezték magukat. Az országban több hasonló szövetség működik, de bátran állíthatom, a Beregszászi járásban működik a legszervezettebben a falusi vendéglátás, itt kerül sor a legtöbb hagyományőrző fesztiválra. S mindez az összefogásnak köszönhető. Szövetségünk öt faluban működik, már több mint négyszáz tagunk van. A mostani eseményből sem csak a gecseiek vették ki a részüket.

A töltött káposztát a csetfalvaiak hozták, a fánkot a muzsalyiak sütötték, a süteményeket és a dekorációt a borzsovaiak vállalták magukra, míg a finom levest a helyiek készítették el. Összefogásban az erő, csak együtt lehet bármit is elérni. Mi ebben hiszünk, és a továbbiakban is így teszünk majd – ecsetelte, de a fél szeme már a násznépen volt, hiszen már tálalták a töltött káposztát. Visszamentünk hát a helyszínre, ahol tetőfokára hágott a lakodalmi hangulat. A turisták táncra perdültek, mindenki meg akarta táncoltatni a menyasszonyt, és megörökíteni a pillanatot. A talpalávalót a tiszapéter­fal­vai Kokas banda biztosította.

Forrás: Kárpátinfo, Hegedűs Csilla

« Vissza az előző oldalra