verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Hagyományőrzés már gyerekkorban

Hagyományőrzés már gyerekkorban– 2010 szeptemberében alakultunk – mondja Kokas Erzsébet, a csoport vezetője. – Először mindössze 12 gyerekkel foglalkoztunk. Az volt a terv, hogy óvodásokat ismertessünk meg a népzenével, hisz ilyen korban fogékonyabbak.

Amikor a szülők beíratják csemetéjüket a zeneiskolába, nem tudják eldönteni, melyik hangszert válasszák. Mire megtalálnák gyermekük számára a megfelelőt, az lassan be is fejezi a zeneiskolát. Itt viszont lehetőség van a próbálgatásra.

A gyermekcsoport főként magyar mondókákat, dalokat, gyermekjátékokat ad elő. Külön figyelmet fordítanak a hagyományokra, a népviseletre.

Első fellépésük a folklórfesztiválon volt, ami után jelentősen növekedett számuk. Míg azelőtt a 3–6 évesek jelentkeztek, a rendezvény után kedvet kaptak az idősebbek is. Számuk negyvenre nőtt. A következő tanévtől még nagyobb létszámra számítanak, ezért két csoportban folyik az oktatás. A nebulók számára igen érdekesek az órák, ugyanis élőzenei kísérettel gyakorolnak, amiről a Kokas-banda tagjai gondoskodnak.

– Nem az a célunk, hogy mindenki néptáncos legyen – ecseteli beszélgetőtársam. – Csupán szeretnénk elvetni a gyerekekben a népzene magvát, ami majd később hoz gyümölcsöt.

Fő céljuk a ritmusfejlesztés és a hagyományőrzés. A felnövekvő nemzedék egyre kevesebbet tud elődeink kultúrájáról. E kis csoport tovább ápolja megmaradt kincseinket.

« Vissza az előző oldalra