verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Nárciszok virágzása

Nárciszok virágzása

Ezen a túrán az épített örökségen kívül a természet egyik csodájával találkozunk a Nárciszok völgyében.  Európában itt van a legnagyobb összefüggő terület – több mint 250 hektár –, ahol ez a hegyvidéki nárciszfaj nyílik. Egyes feltevések szerint a virágok a legutolsó jégkorszak után egy hatalmas földcsuszamlás következtében kerültek a hegyekből a Tisza völgyébe. A Nárciszok völgye 1980 óta védett terület.

 
1. nap Beregszász és környéke

Ismerkedés a várossal: a kiemelkedő középkori emlékkel, a római katolikus plébániatemplommal; a város legrégibb világi műemlékével, a Bethlen-Rákóczi kastéllyal, a szecesszió egyik kárpátaljai gyöngyszemével, az egykori Úri Kaszinóval, a neobarokk vármegyeházával, az egykori Oroszlán fogadóval, melyben 1847-ben Petőfi is megszállt, a régió egyetlen magyar tannyelvű főiskolájával. A gyalogos séta során találkozunk a magyar vonatkozású köztéri szobrokkal és emléktáblákkal. Pl. az 1703-as zászlóbontás emlékét idéző Esze Tamás-szoborral; Szent István és Petőfi szobrával, illetve számos, a város magyar múltjára vonatkozó emléktáblával.
A városnézést követően rövid kirándulást teszünk a mintegy 8 kilométernyire lévő Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkba. A XX. század 80-as éveiben egy honfoglalási temetőt tártak fel Tiszacsoma határában. A területet emlékparkká nyilvánították. Honfoglalási emlékmű, Árpád-szobor, Szent István-szobor található a parkban.
A szálláshelyek elfoglalása, Vacsora

 2. nap Ugocsa vármegye - Nárciszok völgye - Máramarosi bércek-Fehér és Fekete Tisza összefolyása

Útunk első célja a Beregszászi járási Csetfalva község, mely két templomával vonja magára az utazó figyelmét: a XIV. századi festett kazettás mennyezetű református templomával, melynek szószékéről Móricz Zsigmond anyai nagyapja is hirdette az igét, s az új, 2001-ben felszentelt görög-és római katolikus templomával. Utóbbi az organikus építészeti stílus szép példája.
  Csetfalvát elhagyva a történelmi Magyarország legkisebb vármegyéjébe, Ugocsába érkezünk. Megtekintjük a Turul emlékművet.  A mai Kárpátalja területe a Rákóczi-szabadságharc bölcsője. Az első győztes csata, a tiszai átkelés emlékét idézi a Tiszaújlak határában emelt Turul-emlékmű. Az 1989-ben újra felállított emlékmű Kárpátalja egyik jelképe lett.
Ugocsa egykori megyeszékhelye, Nagyszőlős Bartók Béla-emlékhellyel büszkélkedhet: az itteni vármegyeháza dísztermében adta a gyermek Bartók első nagysikerű koncertjét, itt figyeltek fel tehetségére. Nagyszőlősön megtekintjük az 1848-as szabadságharc mártírjának, Kossuth hű munkatársának a kastélyát, a XVI. századi Perényi-kastélyt.

Ugocsa vármegyével való ismerkedés után a nap fénypontja  a Nárciszok völgyének megtekintése következik: Csodálatos élményben van része annak, aki május közepén felkeresi a Nárciszok völgyét: ha a szél lengedez, hullámzik a hófehér nárcisz-tenger. A nárciszon kívül több más védett növény is megtalálható itt: kakasmandikó, őszi kikerics, karácsonyi rózsa stb.

A Nárciszok megtekintése után  Máramaros egyik koronavárosába, Husztra érkezünk. A XIV. századi református erődtemplomon kívül a legnagyobb élményt a Kölcsey által megénekelt várrom kínálja. Ha időt és fáradságot nem kímélve fölmegyünk a 330 m magasra épült várromhoz, csodálatos látvány tárul elénk: a Máramarosi-medence s az ezüst szalagként kanyargó szőke Tisza.
       A Tisza jobb partján fekszik Técső, a kárpátaljai reformátusság végvára. XIII. századi templomának híressége a XVIII. században készült festett kazettás mennyezet.  Técsőn található vidékünk első, a millennium tiszteletére emelt Kossuth-szobor. Ugyancsak itt tekinthető meg a nagybányai festőiskola megalapítójának, Hollósy Simonnak a szobra. A művész élete utolsó éveit Técsőn töltötte, itt is halt meg.
Tovább haladva a Tisza-völgyében rövid pihenőt tartunk Európa Közepén, melyet egy 1788-ban emelt emlékoszlop jelöl, s megtekintjük a hucul életviteli múzeumot.
Rahót elhagyva tanúi lehetünk a Fekete-és a Fehér-Tisza találkozásának.

 A program megrendelhető bármilyen létszámú csoport részére!

A túra igény szerint változtatható!

Vállaljuk  személyre szóló programjuk  összeállítását, szálláshelyek, idegenvezető, személyszállító jármű biztosítását, a program koordinálását, korrekt lebonyolítását.

 Ár megegyezés szerint, létszámtól függően.

Szeretettel várjuk Önt és kedves ismerőseit Kárpátalján!
           

VERECKE TOUR
Utazási Ügynökség
90202 Beregszász, Bethlen Gábor u. 6., Kárpátalja, Ukrajna

Tel:+380 507 453 457 ,+36 20 4981423(HU)www.karpataljaturizmus.hu
 

« Vissza az előző oldalra