verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Farsangoltak a beregvidéki vendégfogadók - 2012

Farsangoltak a beregvidéki vendégfogadók - 2012


„Összegyűltünk farsangolni, vidám táncot járni, elmondtuk a mondókánkat, tessék most mulatni! Zeneszóra, énekszóra ki-ki fogja párját, kettőt jobbra, kettőt balra, járjuk el a csárdást!” – nyitotta meg az ismert farsangoló köszöntővel az elmúlt hétvégén Csetfalván, a helyi faluházban rendezett batyubált Csizmár Sarolta, a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség elnöke.


A szövetség a csetfalvai falusi vendégfogadókkal karöltve szervezte meg a térség falusi vendéglátói számára azt a télbúcsúztató rendezvényt, melyen nyolc beregvidéki településnek – Borzsova, Bene, Csetfalva, Kovászó, Mezőgecse, Mezővári, Nagymuzsaly, Sárosoroszi – vendégfogadói, honismereti szakértői, idegenvezetői, a programok szervezői vettek részt. Ezek az emberek az év nagy részében azon munkálkodnak, hogy a Kárpátaljára érkező vendégek a legjobb ellátásban részesüljenek, számukra tartalmas, emlékezetes programokat biztosítsanak. Ezt a bált viszont azért szervezték, hogy ők maguk is kikapcsolódjanak, ismerkedjenek egymással, a terített asztal mellett cseréljenek tapasztalatot. S mindemellett a hagyományőrzésről se feledkezzenek meg.

Mint Deák Sándor, a Csetfalvai Vendégfogadók Szövetségének elnöke köszöntőjében elmondta, a településen már egy héttel korábban is szerveztek farsangi bált, hogy ápolják a hagyományokat. Ezúttal pedig örömmel fogadták a batyubálon résztvevő vendégfogadókat, hogy ezáltal is szorosabbra fűzzék a kapcsolatokat.

Ezt a rendezvényt a térség falusi vendéglátói számára szerveztük a régió hagyományőrzésének jegyében, illetve az ukrajnai falusi turizmus megalakulásának 15. évfordulója alkalmából, nyilatkozta lapunknak Csizmár Sarolta. Aki abbéli örömének is hangot adott, hogy a kezdeti nehézségeket leküzdve mára már nem csupán egy-egy településen sikerült kialakítani a vendéglátók körét, de beregvidéki társulássá fejlődtek. Mostanra mindenki meggyőződött arról, hogy a falusi turizmust csak összefogással lehet igazán jól csinálni. S ebben a munkában szükség van a szervezőkre, a vendégfogadókra, a honismereti szakemberekre (idegenvezetőkre) egyaránt. No meg a jó ötletekre. Mint Csizmár Saroltától megtudtuk, mihamarabb el szeretnék érni, hogy az immáron magas színvonalon működő vendégfogadás, idegenvezetés mellett kialakítsák – túllépve a fesztiválok programjain – minden település arculatát, ami vonzerő lehet mind a külföldi (elsősorban magyarországi), mind az ukrajnai turisták számára. A Beregszász és Térsége Falusi Turizmus
Szövetség elnöke ezúttal oklevelekkel köszönte meg a vendégfogadók, az idegenvezetők, a programok népszerűsítőinek (köztük lapunk) munkáját.

A hagyományőrzés ma is fontos a kárpátal¬jaiak számára. Ezeket őriznünk kell, át kell adni a következő nemzedéknek. Nos, a Csetfalván – a házigazdák, szervezők ezúttal is jelesre vizsgáztak – megrendezett farsangi bál résztvevői erre törekedtek ezzel a bállal is. És hogy érik az utánpótlás, arról is meggyőződhettünk: itt a szülőkkel, nagyszülőkkel együtt szórakoztak a gyerekek is. Akik vendégfogadáskor is verselnek, énekelnek, köszöntőt mondanak, kalauzolnak. Ezúttal Tóth Veronika mondott alkalomhoz illő köszöntőt, Gáti Károly pedig Wass Albert versével hívta fel a figyelmet a nemzeti hovatartozás tudatosításának, a gyökerek megőrzésének fontosságára. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Pápai Ferenc kultúrturisztikai szervező (Magyarország), aki többek között Gellért Sándor soraival figyelmeztetett felelősségünkre: „Nagy vihar jöttekor – bármi legyen bére – valakinek állni kell a tornác küszöbére”.

Ezen az estén sok érdekes, mosolyt fakasztó történet hangzott el a vendégfogadók részéről. Balckij Vlagyimir, alias Pitkin (Beregszász) pedig sajátos humorával szórakoztatta a nagyérdeműt.  A talpalávalót ezúttal a tiszaújhelyi Pógyor zenekar biztosította. És hajnalig ropták is a táncot a jelenlévők. Csupán az ezen az éjszakán mért -25 fokos hideg csillapította némileg a hazatérők felturbózott hangulatát… De biztosak lehetünk benne, hogy már másnap is nagy szeretettel, teljes odafigyeléssel fogadták (volna) a hozzájuk érkező vendégeket. Hisz új energiával feltöltekezve vághatnak neki az idénynek. Sok sikert, jó szelet!

Marton Erzsébet

« Vissza az előző oldalra