verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Euro 2012: szállásmizéria Ukrajnában

Euro 2012: szállásmizéria Ukrajnában

A kontinentális szövetség, az UEFA közel 18 200 szoba biztosítását kérte a négy városban – Kijevben, Lembergben (Lviv), Donyeckben és Harkivban –, de októberben mindössze 12 400 állt rendelkezésre. További 1900 rövidesen készen áll - közölte a helyi szervezőbizottság.

A helyzet Donyeckben, a kelet-ukrajnai nagy iparvárosban a legkritikusabb: októberben 2700 szállodai szoba volt fogadókész állapotban a hivatalos küldöttek számára, holott az UEFA 5500-nak a biztosítását kérte.

Valószínűleg charterjáratokat kell szervezni Kijevből vagy a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkból azok számára, akik meg akarják nézni a donyecki meccseket – ismerte be Markijan Lubkivszkij, az ukrán szervezőbizottság elnöke.

Eddig semmilyen részletes információt nem adott Ukrajna, amely Lengyelországgal közösen szervezi a június 8-tól július 1-ig tartó Európa-bajnokságot. Az Ukrajnába ellátogatni szándékozó focikedvelők számára a szálláshelyzet homályos, ha ugyan nem aggasztó, holott egymillió szurkoló érkezhet a három héten át tartó versengés idejére.

A TUI Travel utazásszervező ukrajnai szervezete, amely a nagy szállodák szobáinak többségét lefoglalta az Eb-re, várhatóan a pénteki sorsolás után teszi közzé az ajánlatait. Andrij Sztavenko, a cég egyik vezetője szerint a hét végén külön erre a célra létrehozott szállodafoglalási portálon teszik közzé az ajánlatokat. A TUI Travel egyik, nevének elhallgatását kérő alkalmazottja viszont azt közölte, hogy a cég általi szállodafoglalások nagy része az UEFA szükségleteit elégíti ki, a "turisták számára gyakorlatilag nincsen hely".

A szállásmizéria miatt az árak az egekig szöktek: a városközpontban lévő egyes ifjúsági szállások napi mintegy 150 eurót kérnek egy hálóteremben lévő ágyért, míg a bérelhető garzonlakások ára elérheti az éjszakánkénti 750 eurót is, egy olyan volt szovjetköztársaságban, ahol a havi átlagfizetés alig haladja meg a havi 200 dollárt.

A négy városban a kis szállodák árai várhatóan megduplázódnak, de lehet, hogy megháromszorozódnak az Eb idejére a szokásos árakhoz képest.

"2012 elején közöljük az árainkat, amelyek az első becslések szerint minimum a háromszorosára emelkednek" – közölte egy kijevi ingatlanügynökség, amely jelenleg a városközpontban mintegy 75 eurós áron kínál garzonlakásokat.

"Valóságos hisztéria van, az emberek vagyont akarnak keresni" – panaszolta Irina Budinszka, egy harkivi utazási iroda főnöke, aki szerint egyes ingatlanügynökségek hatszorosára akarják emelni az áraikat.

Az Eb ukrán szervezőbizottsága mindezek ellenére magabiztosnak látszik. "A szurkolók általában nem túl igényesek, úgy gondoljuk, hogy 1-3 csillagos szállodákban helyezzük el őket" – mondta Lubkivszkij, aki szerint a négy város környékén lévő üdülőket és az egyetemi kollégiumokat is átalakítják az Európa-bajnokság idejére.

« Vissza az előző oldalra