verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Új oltárkövet kapott a vereckei emlékmű

Új oltárkövet kapott a vereckei emlékmű

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség a közelmúltban döntött úgy, hogy rendbe hozatja a már többször megrongált vereckei emlékjelet. Matl Péter munkácsi szobrászművész, a mű alkotója egy hónap alatt készítette el az új oltárkövet.

Ez a háromtonnás kő Zsitomirból érkezett. Gyönyörű labradorid kő, kék kristályok vannak benne - mondta a szobrászművész, aki szerint ez szebb, mint az eredeti.

Az vereckei emlékjelet már számtalanszor megrongálták. Először kalapáccsal és csákánnyal estek neki, majd összefirkálták, végül fel is gyújtották. A tettesek az ukrán nacionalista párt, a Szvoboda kárpátaljai vezetői voltak. Ügyüket hamarosan újra fogják tárgyalni, hiszen az elsőfokú ítéletet az Ukrán Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette. Az új emlékkövet a közelmúltban hivatalosan is sikerült védett műemlékké nyilvánítani.

A honfoglalási emlékmű a Kelet és Nyugat közötti kaput jelképezi. Hét tömbből áll, amely a Kárpátokon átvonuló hét honfoglaló törzset szimbolizálja. A kapu nyílásában található a vérszerződést szimbolizáló oltárkő.

Forrás: hirado.hu

« Vissza az előző oldalra