verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Brinzafesztivál Rahón

Brinzafesztivál Rahón

Az egész városban ünnepi hangulat uralkodott. Emberek százai gyűltek össze az utcákon, és nagy érdeklődéssel várták a környékbeli falvakból érkező csapatok felvonulását. Érdemes volt várniuk, hiszen pazar látvány fogadta őket. A települések képviselői állami és népi szimbólumokkal felvértezve, kihagyhatatlan és figyelemfelkeltő hucul zenére haladtak végig a város főutcáján változatos, szebbnél szebb népviseleteikben egészen az amfiteátrumig, azaz a szabadtéri színpadig. A menet résztvevői, kicsik és nagyok, látható büszkeséggel mutatták be saját falvaik jellegzetességeit.brinzafesztival.1
Útközben fantasztikus kiállítás és vásár nyílt a vendégek számára: teljes népviselethez, mézhez, festményekhez juthattak az idelátogatók, de kézműves termékeket: agyagedényeket, faragott tárgyakat vagy fonott kosarakat is beszerezhettek egy finom mézes kvász kíséretében. Természetesen az ünnepség központi szereplője a brinza és a vurda volt, melynek illata csalogatóan lengte be a környéket. Az emberek sorban álltak, hogy vásárolhassanak a rahói járásban készített ízletes tejtermékből.
Az amfiteátrumban a települések polgármesterei köszöntötték az egybegyűlteket. Ezután – fáradságos munkájuk elismeréseként – ajándékokkal jutalmazták a juhászokat, az állattenyésztőket és a magánvállalkozókat.
Az ünnepség a hagyományos máglyagyújtással folytatódott, majd ki-ki saját maga választhatott a kínálkozó kulturális, gasztronómiai és szórakozási lehetőségek közül. A vendégek megízlelhették a hucul ételeket, kipróbálhatták a hucul hangszereket, megcsodálhatták a helyi festőművészek, fafaragók, kovácsok munkáját, de csatlakozhattak valamelyik falu közös énekléséhez és táncbemutatójához is. Minden falu saját jelképes „udvart" alakított ki, ahová nagy örömmel várták az érdeklődőket.
A gálakoncerten helyi együttesek szórakoztatták a nagyérdeműt. A sort a Liszorub táncegyüttes nyitotta, de a néptáncok előadása és a népdaléneklés késő estig tartott.
A rendezvény résztvevői életre szóló élményt szereztek azáltal, hogy betekintést nyerhettek a kárpáti kultúra világába.

« Vissza az előző oldalra