verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · VII. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny

VII. Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny

 

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), a Mezőgecsei Községi Tanács, valamint a Mezőgecsei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesületének szervezésében január 26-án a helyi futballpálya melletti téren immár 7. alkalommal került megrendezésre a Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny, melynek fő támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A verseny – mint ahogy azt már megszokhattuk – idén is túlszárnyalta a korábbiakat, hisz ez alkalommal 26 csapat mutatta be a népes közönségnek hazája, vidéke böllérhagyományait.
A csapatok már kora hajnalban a helyszínre érkeztek, s miután egy-egy kupica fogópálinkával meglapozták a jókedvet, 6 óra táján meg is kezdődött a disznók szúrása, perzselése. A zsűri szakértő tagjai is munkába álltak, s a szúrástól az ételek elkészültéig végig árgus szemekkel figyeltek. Egyikük, a nyíregyházáról érkezett Czegle Tibor elmondta: a szúrást, a perzselést, a bontást, a feldolgozást, a hurka, kolbász, toros káposzta elkészítésének módját, később az elkészült étkeket, s persze a forralt bort és a fogópálinkát is értékelni, díjazni fogják majd. Alapjában véve pedig a hagyományos módszerek, például a szalmával való perzselés, az orjára bontás alkalmazása és minősége a legfontosabb szempont az értékelésnél.
A legügyesebbek 7 órára már a bontással is végeztek, így megkezdődhetett a finomabbnál finomabb étkek elkészítése. A csapatok menüjében a helyben leszúrt disznók húsából versenyre készített fogások mellett egyéb hagyományos ételek is szerepeltek, melyeket jóízűen kóstolgatott a számos helyi, kárpátaljai és külföldi érdeklődő, akik sorra járták a csapatok sátrait. A talpalávalóról pedig a Bózsár együttes gondoskodott. A zene, a hideg és természetesen a pálinkakóstolás végül meghozta eredményét, így voltak, akik a disznók kolbászként való „újjászületésének” folyamatát már tánccal ünnepelték.
Az egyik legnépszerűbb sátor a Batári Betyárok csapatáé volt, akik a versenyre szánt mangalicából hurkát, kolbászt, kenyérhéjban kínált káposztás húst készítettek, egy előre bepácoltat pedig egészben sütöttek meg, valamint szilvalekváros kolbászt, füstölt sonkát, szalonnát is hoztak. De kínáltak lekvárokat, ivóleveket, pálinkát is.
A Lakiteleki Hurkakalandorok kínálatában töltött káposzta, fűszeres vér, pecsenye, helyi specialitású sütemények, forralt bor és pálinka szerepelt. A versenyre fűszeres sertésvért lerben sült krumplival, Kőrösök-vidéki gömböclevest, apáti toroskáposztát, töltött káposztát „nagyanyám-módra”, Tisza-menti disznótoros kóstolót, valamint lakiteleki ízes pecsenyét készítettek. „Kínálatuk” pedig az ételekkel nem merült ki, hisz a nap folyamán fellépett a csapat tagjaiból álló Lakiteleki Tűzoltózenekar is.
Igen színes ételkínálattal várta az érdeklődőket a versenyen harmadízben részt vevő Sárosorosziból érkezett csapat is. Bográcsos, pácolt oldalas, kolbász, frissen töltött véres és májas hurka, abárolt és füstölt szalonna, tepertős kenyér hagymával, különböző saláták, toros hús, disznóhúsleves, házi pálinka, bor, különböző forró italok szerepeltek a kínálatukban. Hiába András, a csapat vezetője elmondta: igyekeztek minél hagyományosabb ételeket kínálni, hogy ezzel is ápolják, s átadják a fiataloknak a magyar hagyományokat.
Délben a közönség a színpad körül gyülekezett, melyen a népviseletbe öltözött gecsei legények tréfás rigmusokban bővelkedő verssel a reggeli disznóvágások történetét elevenítették fel, szólva arról, hogy a fogópálinkából bátorságot merítő férfiak mint gyűrték le harsányan sivalkodó „áldozataikat”.
A továbbiakban Dávid Árpád református lelkipásztor és Demkó Ferenc görögkatolikus esperes szólt a megjelentekhez.
Dr. Nagy Ignác, Magyarország Beregszászi Konzulátusának vezető konzulja Tóth István főkonzul, valamint a konzulátus munkatársainak jókívánságait tolmácsolta. „Egy Kárpátalján valóban túlnőtt rendezvényen vagyunk most, egy olyan böllérversenyen, mely az elmúlt években a Kárpát-medencei magyarság kulináris eseményeként is ismertté vált. Az ősi tradíciókat és a modern konyhaművészetet egyaránt ötvöző rendezvény ez, olyan esemény, melyen a böllérek egymással találkozva szakmai tapasztalatokat cserélhetnek, s ínycsiklandozó ételkülönlegességekkel lepik meg a közönséget. A fesztivál kitűnő alkalom arra is, hogy a különböző hagyományőrző csoportok bemutassák az őseiktől örökölt, generációkon keresztül megőrzött és továbbadott kulturális értékeiket. A távolról érkezett, nem magyar nemzetiségű vendégek pedig bepillantást nyerhetnek a gazdag magyar kultúrába és gasztronómiába” – fejtette ki Nagy Ignác.
Mester András, Mezőgecse polgármestere elmondta, hogy míg az első böllérverseny hét évvel ezelőtt két csapat részvételével zajlott, addig az idei találkozóra már 26 csapat jelentkezett, ami a rendezvény életképességét és népszerűségét jelzi. A polgármester megköszönte a rendezvény mellé állt szervezetek – köztük a böllérverseny életre hívását kezdeményező KMKSZ – támogatását.
Dr. Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, megyei tanácsi képviselő rámutatott: „A jelenkori kilátástalanságba, sajnos, sok ember, egész közösségek beletörődnek, olyannyira, hogy nem is próbálnak meg tenni ellene. Mezőgecse élniakarása azonban számtalan település számára példaértékű lehet. Örömteli látni, hogy ennek a kis falunak a vezetése a lakossággal összefogva mert kezdeményezni, s az évek során megtalálta a település fejlesztését elősegítő kitörési pontokat. Ezen kitörési pontok egyike a KMKSZ által is támogatott, immár hetedik alkalommal megrendezésre került böllérverseny, mely éves rendszerességgel több ezer embert vonz Mezőgecsébe. A böllérverseny kulturálisan is igen értékes esemény, hiszen ősi magyar tradíciókon alapul: a disznótor a múltban a téli időszak egyik legnépszerűbb eseménye volt. Az emberek ilyenkor összegyűltek, beszélgettek, a toros vacsora alkalmával élvezték a finom falusi ételek ízét: ezt próbálja megidézni ez a rendezvény is.”
Csizmár Sarolta, a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség elnöke, zsűrielnök egy 1856-ban íródott tréfás feljegyzést olvasott fel A malac búcsúzása címmel. Majd a színpadon színes kulturális program kezdődött, s élőzene teremtett mulatós hangulatot.
A látogatók zömét azonban leginkább a gőzölgő serpenyők és kondérok világa vonzotta. Különösen nagy tömeg kereste fel a külföldről érkezett böllércsapatok sátrait, megkóstolva az készülő étkeket. Nagy látogatottságot mondhatott magáénak a szatmárcsekeiek sátra is. Badaló magyarországi testvértelepüléséről ez alkalommal egy nyolcfős csapat nevezett be a versenyre. A levágott sertésből változatos fogásokat készítettek. „Toros káposztát, hurkát, kolbászt és pecsenyét, valamint szatmárcsekei specialitásként „lesihúst” készített csoportunk – ez utóbbit tüzes szilvapálinkával és forralt borral kínáltuk a kedves vendégeknek” – mondta el lapunknak Szekeres Andrásné, Szatmárcseke önkormányzatának képviselője.
A vajdasági Kispiacról (Szerbia) ez alkalommal két csoport is érkezett. Egyikük, a Chef Vajdasági Hagyományőrző, Idegenforgalmi és Gasztronómiai Szövetség csapata nyolc fővel képviseltette magát. Varbai András, a Szövetség elnöke, a Magyar Fehérasztal Lovagrend nagymestere elmondta: „A mezőgecsei böllérversenyen nem először veszünk részt: vajdasági részről mi vagyunk ennek úttörői. Ami a készülő ételeinket illeti: a nap folyamán 550 liter toros káposztát, hurkát, valamint egy igen vékonyra töltött kolbászféleséget, ún. szerbiai rostélyos kolbászt készítettünk. Az idén a szerbiai steaket is megkóstoltattuk az idelátogatókkal. Ez úgy készül, hogy a húst gyorsan megsütjük parázson, majd levesszük, gombát, paprikát és vöröshagymát helyezünk rá, s a továbbiakban még egyszer átsütjük. Megérte elkészíteni, ugyanis a steak nagyon „kapós” volt.”
A másik kispiaci csapat tizenhárom főt számlált. Arnold László, Kispiac polgármestere és Bagi Zoltán csoporttag elmondták, hogy idén kihagyták a menüből a hurkát, helyette a kolbászra koncentráltak, ami a nap folyamán gyorsan fogyott is. Szerbiai specialitásként pljeskavicát készítettek. Ennek érdekessége, hogy 80 százalékban sertéshúst tartalmaz, a fennmaradó rész pedig marha- vagy bárányhús. Arnold László elmondta, hogy hasonló fesztivál vidékükön is van: évente nemzetközi bográcsfőzőversenyt tartanak.
Ellátogatott Mezőgecsébe ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Szervezetének elnöke is, aki bustyaházi, aknaszlatinai, viski és técsői magyarokkal képviselte a régiót. „Nagyon gazdag, programdús, turisztikailag igen értékes, a böllérhagyományokon alapuló eseményről van szó, számomra minden igen érdekes és nagyon tetszik. Értékesnek tartom abból a szempontból is, hogy összehozza az elcsatolt területek és az anyaország magyarjait. A több ezer érdeklődő azt bizonyítja, hogy volt értelme az előző évek munkájának” – nyilatkozta a rendezvényről ifj. Sari József.
Hasonlóan pozitívan nyilatkozott Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (KMKSZ BKSZ) elnöke is. „Én személy szerint nagyon örülök annak, hogy mindez a járásunkban zajlik. Talán nem túlzás azt mondani, hogy a böllérverseny az utóbbi években az ország egyik legsokszínűbb nemzetközi fesztiváljává vált. Külön büszke vagyok arra is, hogy olyan rendezvényen lehetünk jelen, melyet hét évvel ezelőtt a KMKSZ kezdeményezett” – fejtette ki a KMKSZ BKSZ elnöke.
A nap folyamán négytagú zsűri járta a terepet, megkóstolva és megszemlélve a csapatok ételeit-italait. Az ünnepélyes eredményhirdetésre késő délután került sor. Ennek értelmében hurka kategóriában legjobbnak a Nagybaktai Betyárok bizonyultak. Kolbász kategóriában a sárosoroszi Búboskemence csapat, toros specialitások kategóriájában a kiskunfélegyházi Amatőr Királyi Szakácsok Vadölő Csapata bizonyult. A legfinomabb forralt bort a mezőgecsei Family Team I. csapata, a legjobb fogópálinkát pedig a rafajnaújfalui Szabina Bár csapata kínálta. A legszebb sátrat Tar Attila és csapata állította, míg a legügyesebb külföldi csapat címet a lakiteleki Hurkalandorok érdemelték ki. Minden helyezett értékes ajándékban és oklevélben részesült, de a többiek sem távoztak üres kézzel. A zsűri különdíjban részesítette a nagymuzsalyi Grizzly és csapatát különleges bontási technikája miatt. A böllérkirály címet idén a Főnix farmergazdaság csapata érdemelte ki. A Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny vándorserlegét pedig a Chef Vajdasági Hagyományőrző, Idegenforgalmi és Gasztronómiai Szövetség csapata kapta. Nekik – mivel immár hármadszor részesültek ebben a megtiszteltetésben – a szabályok szerint nem kell visszahozniuk a serleget: az a tulajdonukban maradhat. A Főnix farmergazdaság, a Vajdasági Kispiac, valamint Lakitelek csapatai pedig vendégházakban eltölthető, hosszú hétvégi pihenésre jogosító utalványban részesültek.
A böllérverseny disznótoros bállal ért véget.
E. M., F. Zs.
Forrás:Kárpátalja Online hetilap
« Vissza az előző oldalra