verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Tanácskozás Borzsován - Műemlékek, turizmus, helyi értékek

Tanácskozás Borzsován - Műemlékek, turizmus, helyi értékek

A falusi vendéglátással a borzsovaiak közül sokan már a mögöttünk hagyott XX. század 60-70-80-as éveiben foglalkoztak, akkor, amikor ezt a fogalmat jószerivel nem is ismerték. 

A Borzsán épített duzzasztó környékén felépült faházak befogadóképessége ugyanis hamar végesnek bizonyult, így a nyaralni vágyók jelentős része a település lakóinál szállt meg, hangzott el azon a tanácskozáson, amelyet a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség kezdeményezésére a falu általános iskolájában tartottak. Ferenczi József polgármester megnyitó beszédében ennek kapcsán arra emlékeztetett, hogy a kempingezés és a vízi turizmus, meg a horgászat az, amely irányban a turizmus a községben tovább fejleszthető. Csizmár Sarolta turizmus szakértő helyzetelemzésében rávilágított arra, hogy a Borzsován és annak környékén található műemlékek jelentős turisztikai vonzerővel bírnak. Éppen ezért lenne fontos, hogy Beregvidéknek ezen a részén működő falusi vendéglátók a jövőben még szorosabban együttműködjenek.

A Tájak-Korok-Mú­zeumok Egyesületnek sikerült gyümölcsöző kapcsolatot kialakítani néhány beregvidéki településsel, s ez közös kiadványok megjelenésében realizálódott. Minderről Haraszti Gábor ügyvezető elnök számolt be, aki vázolta a további közös munkára vonatkozó elképzeléseket.

Bár Kárpátalja turisztikai vonzereje továbbra is érvényesül, észre kell vennünk, hogy a velünk szomszédos megyék sok, a vidékünkre jellemző turisztikai attrakciót vesznek át tőlünk, figyelmeztetett Kovaly Olekszandr, a Kárpátaljai Turisztikai Információs Központ igazgatója. Nyilvánvaló, hogy a Lembergben megrendezésre kerülő brinza- vagy borfesztiválnak más a hangulata, mint egy ilyen jellegű kárpátaljai rendezvénynek. Ám hosszú távon mégiscsak érzékeny veszteséget okoznak nekünk azzal, hogy turisták ezreit tántorítják el a kárpátaljai látogatástól.

A duzzasztógát környéke, a Borzsa folyó maga, az itteni kiváló fürdőzési és pihenési lehetőségek óriási jelentőséggel bírnak, hangsúlyozta Tarpai József, az Ukrán-Magyar Területfejlesztési Központ igazgatója. Nem véletlen az sem, hogy a településen átvezet az általuk szervezett kerékpárutak egyike. A szakember a továbbiakban arra hívta fel a figyelmet, hogy fontos lenne a helyi hagyományos kismesterségek fejlesztése.
Csizmár Sarolta ezután bemutatta azt a készülő kiadványt, amely a helyi értékeket térképezi fel. A rendezvény főszervezője rámutatott: ha végre eljutunk oda, hogy falvainkban tájházak nyílnak, ügyeljünk arra, hogy ezek hangsúlyosan megjelenítsék a falu illetve a környék fő jellegzetességeit. Borzsova esetében a halászatnak, a halászélet bemutatásának mindenképpen kiemelt szerepet szánunk. Gál Valéria, a helyi falusi vendégfogadók vezetője beszámolt arról, milyen szerepet játszanak a falusi vendéglátók a település fejlődésében.

A magyarországról érkezett egyesületek, alapítványok jelenlevő képviselői arra hívták fel a figyelmet, hogy minden településnek vendégháznak, szolgáltatásnak ott a helye a világhálón. Egyre inkább előtérbe kerül az aktív turizmus, a falusi vendéglátásban a naprakész tájékozottságnak óriási a szerepe.

A konferenciát jó hangulatú zenés-szórakoztató program zárta, melynek során felléptek a Borzsa-parti Vidám Menyecskék.

Eszenyi Gábor
Forrás:
Kárpátinfo hetilap

« Vissza az előző oldalra