verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · VII.Lekvárfőzőfesztivál volt Mezőgecsében

VII.Lekvárfőzőfesztivál volt Mezőgecsében

A rendezvény helyszínére, a községi futballpályára már reggel hat órára kiérkeztek a lekvár- és ételfőző csapatok, s megkezdődött a sürgés-forgás. Idén összesen nyolc anyaországi és kárpátaljai csapat vállalkozott arra, hogy a hasító- és a nemtudom szilvát szorgos munkával feldolgozva, lekvárt készítsen belőle. Miután megtörtént a szilva átmosása és kimagolása, tűz gyúlt az üstök alatt, s az egyre gyarapodó sokaság tanúja lehetett a fából készült kavaróvitorlával „mozgásban tartott” lekvár főzésének. Addig is, amíg főtt a lekvár, s a kulturális programhoz készülődtek a fiatalok, a gecsei standokon lehetőség nyílt megkóstolni olyan szilvából készült helyi „specialitásokat”, mint pl. a házilag főzött szilvapálinka, a szilvás gombóc vagy a kőttes kalács.

A hivatalos megnyitón Mester András, Mezőgecse polgármestere a fesztivál előzményeit ismertette. „Mezőgecsében a lekvárfőzés hagyománya élő hagyomány – mondta –, olyan esemény, melyből minden családtag részt vállal. Hét évvel ezelőtt a lekvárfőzési tradíciók bemutatásának gondolatával szerveztük meg a fesztivált, s tény, hogy évről évre egyre több vendég látogatja az eseményt.”

Dr. Tilki Attila, Fehérgyarmat polgármestere, a Fidesz országgyűlési képviselője rámutatott: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja magyarsága közös hagyományokkal és értékekkel bír, melyekhez ragaszkodni kell. A két megye között a kapcsolatok szorosak, amit az elmúlt években több eredményesen megvalósult, a határok átjárhatóságát és a kapcsolatok erősítését célzó közös projekt bizonyít. Mindkét megye lakossága számára fontos az együttműködés, az oktatási, kulturális és gazdasági kapcsolatok erősítése. Tilki Attila az ukrán–magyar nemzetközi megállapodások jövőbeni lehetőségeiről is szólt.

Marinka Viktor, Magyarország beregszászi konzulja is dicsérő szavakkal szólt a fesztiválról.

Sin József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének (KMKSZ BKSZ) elnöke elmondta: ezen a vasárnapon számos településen megszegték az új kenyeret, ami jelzi: elérkezett a fáradságos, verítékes munkával megtermelt javak betakarításának időszaka. A KMKSZ BKSZ elnöke a továbbiakban a hagyományok szeretetének, valamint ápolásának fontosságáról szólt, rámutatva arra: nagyon fontos, hogy erre neveljük a fiatalokat is, majd a magyar iskolák megőrzésének fontosságáról is beszélt.

Szólt a megjelentekhez Dávid Árpád református lelkipásztor is.

A továbbiakban a Mező­ge­csei Hagyományőrzők és Falufejlesztők Egyesülete, valamint a Nyíregyházi Bokortanyák Lakosságáért Egyesület (NyBLE) kötött együttműködési megállapodást: a szerződést Mester András polgármester és Gyebrószki János, a NyBLE elnöke írta alá.

A futballpályán ezalatt véget ért a Tiszacsoma, Mezőgecse, Gut és Asztély csapatainak részvételével zajlott kispályás futballtorna, melyet Sin József, a KMKSZ BKSZ elnöke Schmitt Pál, Magyarország volt köztársasági elnökének adományából szervezett. A tornát Gut csapata nyerte, második Mezőgecse, harmadik Tiszacsoma csapata lett. A győztes csapat jutalmul kupát kapott. A torna legjobb játékosa a guti csapat soraiban játszó Deák Patrik lett: teljesítményét a szervezők különdíjjal jutalmazták.

Schmitt Pál adományából emellett népművészeti tárlatot is szerveztek, ahol a beregi szőtteseiről ismert beregújfalui népművész, Orosz Gizella munkáit tekinthették meg az érdeklődők, illetve fotókiállítás volt Sin Józsefnek a korábbi lekvárfőzések alkalmával készített felvételeiből.

A színpadon zajló kulturális programok során felléptek a mezőgecsei klub fiataljai, valamint a Tiszacsomáról és Badalóból érkezett kultúrcsoportok és előadók.

Az ételek versenyében első helyezett az ungvári csapat lett a csetfalvai Nyitnikék és a a mezőváriak előtt. A győztes csapat jutalma egy, a Verecke vendégházban eltölthető hosszú hétvégi üdülés. A csetfalvai csapat teljesítményét Sin József különdíjjal jutalmazta.

Végül a lekvárfőző versenyt a Batári Betyárok nyerték, második Szatmárcseke, míg harmadik a badalói lekvárfőzők formációja lett. Az első és második helyezett csapatok jutalma az Andromeda Travel jóvoltából egy hat, valamint egy háromfős jutalomüdülés lett a görögországi Makrygialos üdülőhelyen.

A fesztivál szüreti mulatsággal ért véget.

 

« Vissza az előző oldalra