verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Verecke híres útján

Verecke híres útján

Kétségtelen, hogy a mögöttünk hagyott bő ezeregyszáz esztendő óta sokat változott a vidék, ám csupán némi képzelőerő kell hozzá, hogy lelki szemeink előtt megjelenjenek a honfoglaló ősök, akik a hegygerincre fölérve a messzeséget fürkészik: ez hát az új hon… Vereckénél a magyar szív hevesebben ver, súlyosabbak a szavak, és tisztábban szól az ének.

Az elmúlt hétvégén mindezt megtapasztalták a Kárpátalja Expressz utasai. Bő négy esztendővel ezelőtt született az ötlet, hogy az anyaországiak magyar vonattak jöjjenek el Kárpátaljára.

Mindennek a szomorú apropóját az adta, hogy a trianoni békediktátum értelmében a győztesek – elsősorban hadászati, stratégiai szempontokat követve – az új határokat a monarchia körvasútja mentén húzták meg. Trianonnal az ország nemcsak területének a felét, lakosságának egyharmadát, de fontos érhálózatát is elvesztette. Felmerül a kérdés: most, bő kilencven esztendővel az események után miért is látogatott e vidékre együtt kétszázharminc magyar? Elsősorban azért, hogy tisztelegjenek a honfoglaló ősök emléke előtt, megismerjék vidékünket, közelebbi kapcsolatba kerüljenek az itteni emberekkel, megtapasztalják személyesen is, hogy Kárpátalját nyíltszívű, vendégszerető népek lakják, akiket egyes szélsőséges csoportok képviselői hiába próbálnak szembefordítani egymással.

Erről beszéltek a vereckei honfoglalási emlékműnél rendezett ünnepség szónokai. Ezt a vágyat fogalmazták meg Beethoven, Kodály, Dvorák és Halmos László alkalomhoz illő műveit megszólaltatva a szentendrei és a pomázi egyesített Szent Cecília kórus negyven lelkes tagja. Hogy aztán a Boldogasszony anyánk énekünket és a Himnuszt már együtt énekelje az ünnepség valamennyi résztvevője. A nevetlenfaluiak, akik az előző három alkalommal már bebizonyították, hogy nagyszerű vendéglátók, most is kitettek magukért. Az ifjú hagyományőrzők pompás műsort adtak, a terített asztaloknál pedig mindenféle helyi finomságot, fánkot, süteményt, házi kenyeret kóstolhattak meg a vendégek.

Megható pillanatokban ugyancsak bővelkedett ez a három nap, hisz a kárpátaljai magyarok vendégszeretetét – a helyi iskola tanulóinak és a nyugdíjasklub tagjainak köszönhetően – már az első megállóhelyen, Bátyúban megtapasztalhatták a különvonat utasai.

Az Árpád-vonal Felsőgerebennél található parancsnoki állásának felkeresése, a csodálatos zúgói fatemplom megtekintése, a csöndes ima, a lélekharang megkondítása a Szolyvai Emlékparkban – mindez egy életre szóló élmény azok számára, akiknek fontos történelmünk ismerete. Márpedig a Kárpátalja Expressz utasainak többsége ilyen ember.

Munkács Kárpátalja legpatinásabb városa. Ha volt valaha is valakinek efelől, kételye, az most a városi séta során erről végső bizonyságot nyert. A Szent Márton római katolikus templomban Majnek Antal püspök arról beszélt, hogy a Kárpát-medencében élő magyaroknak egymásra figyelve, egymást bátorítva elsősorban Isten országát kell építeniük, lelkiekben szükséges gazdagodniuk. A II. Rákóczi Ferenc nevét viselő magyar tannyelvű középiskolában megtartott bensőséges ünnepségen Lengyel Zoltán polgármester az európai értékek fontosságát hangsúlyozta, annak a reményének adott hangot, hogy hamarosan felgyorsul Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozásának folyamata. Bacskai József ungvári magyar főkonzul arról biztosította a jelenlévőket, hogy Magyarország mindenben segíteni fogja legnagyobb keleti szomszédját azon az úton, amely az európai népek közösségébe vezeti Ukrajnát. Molnár Béla, a Kárpátalja Expressz főszervezője köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az utazás megszervezését, és arra biztatta a munkácsi magyarokat, hogy őrizzék meg őseik hitét, nyelvét, hagyományait. Schink István iskolaigazgató arról szólt, hogy a Rákócziak óta minden munkácsi számára adott a példa, miként kell szeretni szülőföldünket, népünk szabadságát, ragaszkodni kultúránkhoz, anyanyelvünkhöz.

A különvonat utasai ellátogattak a munkácsi várba. Főhajtás Petőfi, Zrínyi Ilona emléktáblájánál, a Szózat eléneklése a turulmadár védőszárnya alatt, közös fénykép Zrínyi Ilona és a kis Rákóczi szobránál... Közben az út mérlegének megvonásáról beszélgetek magyarországi honfitársaimmal. Ide mi feltöltődni járunk, fogalmazza meg sokak véleményét Veress Ákos, Budapesten élő nyugalmazott tanár, aki immár harmadszor jött el erre az útra. A mellvédeknek támaszkodva újdonsült barátaim közül sokan nézik elgondolkodva az eléjük táruló munkácsi panorámát, a várost övező hegyeket. Vajon ezek közül melyiket örökítette meg Feszty Árpád azon a híres körképen? A tekintetek legtöbbször mégis Verecke irányába kalandoznak el, itt-ott feltűnik a kígyó vedlett bőre, a hágó felé vezető aszfaltcsík.

Kovács Elemér
Forrás:
Kárpátinfo hetilap

 

« Vissza az előző oldalra