verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Ajánlatok

Ajánlatok

Onnan fel az Osztra-Hora nevezetű csúcsra (1405m). Az út a faluból indul. Közel 5 kilométeres távon 900 méter körüli az emelkedés. Közepes erősségű túra, egy hármas csúcsra érünk fel, nagyon szép kilátással a Keleti-Beszkidekre, a Róna - havasokra és a távolabban fekvő Borzsa-havasokra.

Innen el lehet jutni a Róna-havasokra is (1479m), de ezt csak az edzettebb túrázóknak ajánlom, ugyanis egy nyeregben kell leereszkedni, s újból fel a hegy tetejére, majd onnan vissza. Az utóbbi túra érdekessége, hogy a környéken található Kárpátalja két legszebb vízesése közül az egyik, a Vojvodin, amely érintetlenségével és csodálatos arányaival nagyon vonzó (14 méterről zúdúl le a víz). A Róna - havasokról le kell ereszkedni a Sipot-patak völgyébe, s eléggé embertpróbáló ereszkedővel eljutunk a vízeséshez. Onnan a patak mentén lefelé haladva érünk el a faluba. Vissza az eredeti úton nem haladhatunk, mert ez nem fér be egynapi hegymászásba. Ebben az esetben viszont Túrjamező (Turja Poljana) nevű faluban kell várjon a kocsi, vagy még följebb, ameddig az útviszonyok engedik, hogy minél kevesebbet kelljen a túrázóknak a földúton haladniuk, mert ez egy fárasztó nap végén lenne... Ebben az esetben lehet Gerebenbe még aznap estére elérni (Turjamezőre Polenától a Perecseny felé tartó úton Turjaremete előtt kell letérni jobbra).

2. Felső Gereben - Szarvasháza - Oroszbukóc (Bukovec). A faluból aránylag egyenes úton juthatunk fel a Keleti-Beszkidek gernicére (a valamikori történelmi Magyarország határgernice volt), ami másfél óra alatt teljesíthető (körülbelül 400-500 méter szintemelkedés attól a helytől, ameddig kocsival fel lehet menni, majd onnan vagy az Uzsoki-hágó felé, vagy a Pikuj (a Beszkidek legmagasabb csúcsa, 1408m) felé indulhatunk el. Másfél óra intenzív gyaloglás után a gernicen érhetjük el a Pikujt (egyes térképeken Pokolbérc név alatt szerepel). Kárpátalja egyik legszebb hegycsúcsa. Hatalmas sziklákkal tarkított, impozáns hely, pazar kilátással a környező hegyekre. Kárpátalja nyugati részének minden nagyobb hegycsúcsa veszi körül a szemlélőt. Jó idő esetén a Lengyelországban található hegyek is látszanak, amelyek több mint 30 kilométerre vannak a Pikujtól. A csúcstól dél-délnyugati ereszkedéssel érjük el Beregsziklás (Scserbovec) községet. A csúcstól a falu 2-2,5 kilométerre van légvonalban, időben ez viszont több mint egy óra (kettő is lehet) intenzív menetben, mert valójában ez a táv legalább a duplája, 4-4,5 kilométer. Közepes nehézségű, egész napos túra. Az említett falu festői környezetben helyezkedik el, megitélésem szerint az egyik leszebb fekvésű település Kárpátalján.

3. Gereben - Szarvasháza (Zsdenyova) - Beregsziklás. A faluból gyönyörű környezetben lehet megközelíteni a Keleti-Beszkidek csúcsát, a Pikujt. Egy kényelmes emelkedésről van szó az út utolsó harmadáig, ahol egy kicsit (az erdőhatár vége és maga a csúcsmászás) meredekebb az ösvény, de nem lépi ez sem túl a közepes erősséget. 800 méter szintemelkedés 4-4,5 kilométer távon. 2-2,5 óra alatt fel lehet érni a ccsúcsra.

4. Gereben - Vezérszállás (Pidpolóc) - Felsőverecke - Volóc. Volócról egy patak mentén közelítenénk meg a Borzsa-havasokat. Egy órányi kényelmes gyaloglás után érnénk el az érezhető emelkedőt, ahol egy fokozatosan felfelé tartó erdei ösvényen haladnánk a havasok felé. Egy óra után érjük el az erdőhatár végét, s kezdődik el a nagyobb emelkedő, ami erőnléttől függően egy órányi mászás. A Temnatyik csúcsa 1300 méter felett van. Onnan el lehet jutni a Plájra és a Velikij- Verhre (1550 méter felett), majd vissza Volócra.

a.) Ennek az útnak egy erősebb változata a Sztoj (a Borzsa-havasok csúcsa, 1688m) megmászása. Gyönyörű hegycsúcs, fűvel van borítva az egész gerinc, rengeteg az áfonya gyakorlatilag az egész gerincen július végén, augusztusban.

b.) Ugyancsak a fentiekben vázolt túrának a kiegészítése a hegyeken keresztül eljutni a Sipot-vízesésre, amely Kárpátalja egyik legszebb vízesése. Ez abban az esetben kivitelezhetó sátorozás nélkül, ha a jármű, amely Volócig elvitte a túrázókat, Pilipec községig, illetve a sífelvonó környékéig eljön a csapatért. Ebben az esetben estére kényelmesen a gerebeni szálláshelyre lehet érni.

c.) Ennek a túrának a fordítottja: Pilipecig, a Sipot-vízesés környékéig visz el a jármű (innen gyalog kényelmesen körülbelül fél óra maga a vízesés), s annak megtekintése után kimegyünk a havasokba, megmásszuk a Sztoj nevű hegyet, érintjük (erőnléttől függően) a Velikij-Verh csúcsot, majd a Pláj hegycsúcs harántolásával Volócra érnénk le. Egész napos túra, gyakorlott túrázóknak ajánljuk.

d.) A fenti utak megérkezési pontja változhat, lehet Osza-telep is (Volóctól a harmadik megálló vonattal Munkács felé, kocsival is megközelíthetó az országúton, de nem nagy busszal, mert az út minősége rossz. A Sztoj csúcsáról lehet leereszkedi ebben a vad völgyben, amely éppen attól szép, hogy ritkán vetődik a völgy felső részére ember, innen az érintetlensége, szépsége.

e.) Volóctól néhány kilométerre Munkács irányában az első falu Jablonovo. Innen is meg lehet közelíteni a Borzsa-havasokat, főleg a Temnatyik nevezetű csúcsot. Ideális viszont ez a falu arra, hogy a Buzsora nevezetű hegyet közelítsük meg. Egy viszonylag könnyen elérhető hegycsúcs (2-3 óra gyaloglás után fel lehet érni az 1095 méteres magasságra). Az a különlegessége ennek a csúcsnak, hogy két völgyre nyílik pazar kilátás: a Munkács felé tartó Latorca, illetve a Volócnál folyó Vecsa-patak kanyarodik az ember lába alatt. Mindezt a környező hegyek pazar kilátása foglalja felejthetetlen keretbe. Gyönyörűen látszik innen a Vereckei-szoros bejárata, a Vereckei-hágó körvonalai, a Pikuj, az Osztra-Hora, a Róna-Havasok, a Temnatyik, és a Sztoj, hogy csak az ismertebb hegycsúcsokat említsem.

Ezek az utak kora tavasztól késő őszig (március - november) járhatóak, de megfelelő felszerelés esetén (például síléc vagy hótalpak) télen is bármikor felejthetetlen élményt nyújtanak a vállalkozóknak.

A fenti programjavaslatok csak egy váz. Igény szerint változtatható, bővíthető. Érdemes lehet tarkítani egy-két művelődéstörténeti látványosság beikatásával, ami a környéken, vagy akár távolabbi helyszineken található. Érdekes lehet még a környéken fellelhető Árpád-vonal bemutatása: Gereben, Vereckei-szoros, a Latorca mentén Abranka közelében, a Buzsora hegycsúcson stb.

Szeretettel várjuk kedves vendégeinket. Nagyobb létszámú csoportok esetén szállást, étkezést tudunk biztosítani a közelben lévő szállodákban, illetve turista panziókban. Megteszünk mindent annak érdekében, hogy felejthetetlen élményekkel gazdagodjanak Felső Gerebenben, illetve Kárpátalján.


Cím: Tourinform Iroda, 90200, Beregszász, Bethlen Gábor u 6.

Telefonszám: +380-50/745-3457, +36204981423

Email: verecke7@gmail.com

www.karpataljaturizmus.hu


 

« Vissza az előző oldalra