verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Falusi turizmus és krízis

Falusi turizmus és krízis

és vendégek helyzetére is rányomta bélyegét. Jövőjük mégsem kilátástalan, állítják maguk az érintettek.


Kárpátalján elsőként Visken alakult meg a Falusi Zöld Turizmus Szövetség 1996-ban. Akkor mindössze néhány család rendezkedett be a vendéglátásra, mára azonban már jócskán megszaporodott a számuk.

– Nálunk már áprilisban megkezdődött az idény – mondja Ötvös Ida, az említett szövetség elnöke. – Eddig még nem panaszkodhatunk, de tény, közel sincs olyan forgalmunk, mint tavaly. Az idén már több külföldi turistairoda által szervezett csoport is visszalépett. Indoklásuk szerint nem jött össze a kellő létszám, és félig üres autóbuszokat nem kifizetődő útnak indítaniuk.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy feladják, teszi hozzá. A szövetség tagjai közül senki nem gondolt arra, hogy abbahagyja. Sőt, minden lehetőséget megragadnak, különféle ötletekkel, programokkal igyekeznek még vonzóbbá tenni a turisták számára a vidéket.

– Örömmel tapasztaljuk, hogy míg a csoporttal érkezők száma csökken, az egyéni látogatóké növekszik – mondja. – Két-három család, vagy ismerősök egy kocsival, esetleg kis busszal jönnek, mert így kifizetődőbb számukra. Sajnos, mi is rákényszerültünk az áremelésre, de ezzel párhuzamosan az ellátás színvonalán is javítottunk.

Mint Ötvös Ida elmondta, az ide érkezők elsősorban a történelmi nevezetességekre kíváncsiak, s nemigen hagyják szó nélkül a rossz utakat, a szemetes Tisza- partot és a fürdőzésre alkalmas helyek hiányát. Belföldi vendégeik egyelőre nincsenek. Az érdeklődők inkább panziókat igényelnének, ahol együtt lenne az egész csoport, ez pedig a falusi turizmus keretein belül nem megoldható.

A Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség is főként a külföldi, elsősorban a magyarországi turistákra épít, tudtuk meg a vezetőtől, Csizmár Saroltától. A járásban nyolc településen foglalkoznak vendégfogadással. Itt is több csoport visszamondta a foglalást. A magyarázat hasonló, nem jött össze a kellő létszám. Vannak azonban irodák, amelyek a megbeszéltnél kevesebb emberrel is nekivágnak.

– Aki hosszú távon ezzel akar foglalkozni, annak igazodnia kell a helyzethez – állítja Csizmár Sarolta –, ilyen körülmények között kell tennie a dolgát. A turizmus hosszú távú befektetést igényel, ami sokára térül meg, s ha valami fennakadás, probléma adódik az ország politikai, gazdasági életében, arra az elsők között reagál, sínyli meg a nehézségeket. Mivel az üdülés luxusnak számít, mindenki ezen próbál spórolni, igyekszik minél olcsóbban, de azért kifogástalan körülmények között pihenni. Ezért nagyon fontos, hogy a turizmus valamennyi alkotóeleme megfelelő színvonalon, egymással összhangban működjön. A vendéglátáson nem érződhet a válság.

Az utóbbi időben a belföldi turisták mindinkább érdeklődnek Beregszász iránt, tudtuk meg a beregszászi járási szövetség elnökétől. Sokan azok közül, akik eddig külföldön töltötték a szabadságukat, a valutaárfolyamok nagymértékű emelkedése miatt inkább az ország határain belül szándékoznak pihenni. Ezért is döntöttek úgy, hogy nem emelnek árat, ellenkezőleg, némileg csökkentik azt. Mert ha a krízis mellett még a drágulással is megterhelik a vendégeket, azzal könnyen elriaszthatják őket. A belföldi és az oroszországi turisták körében egyre népszerűbb Kárpátalja, elsősorban pedig Beregszász, az itt található termálvíz. Vannak, akik évente kétszer is felkeresik. Jó véleménnyel vannak a helyi gasztronómiáról és a falusi vendéglátás keretében nyújtott szolgáltatásokról.

– Tagjaink közül senkinek sem szegte kedvét a mostani nehéz időszak – teszi még hozzá. – Különben sem fő foglalkozása ez egyiküknek sem. Mindig új programokkal várjuk a vendégeket, és a hiányosságokat kedvességgel, hozzáértéssel és minőségi kiszolgálással pótoljuk. Elengedhetetlen a színes és változatos program, a meglévő adottságainkat helyezzük előtérbe: termálvíz, gasztronómia, borkóstolás, szívből jövő vendégszeretet stb. És jön 2012, a labdarúgó Eb éve, mely új és nagy lehetőségeket rejt magában, de erre már most készülnünk kell.

A Dél-ugocsai Falusi Zöld Turizmus és Agroturizmus Járási Egyesület keretein belül 20 család foglalkozik vendégfogadással. Jáger Katalin, az egyesület vezetője szerint náluk is tapasztalható a vendégéjszakák számának visszaesése.

– Épp most mondta vissza a foglalást egy zaporizzsjai csoport – közli velünk. – A lembergiek viszont megerősítették, jönnek. Hasonló a helyzet a külföldiekkel is. Sajnos, már jó pár nevet kihúztam a jegyzetfüzetemből. Az angol misszionáriusok immár öt éve visszajárnak. Egy hétig Akliban, Öregakliban és Szőlősgyulán laknak.

Bár a pénzhiány érezhető, mégsem adják fel, állítja az egyesület vezetője. Vendégcsalogató rendezvényekkel, érdekes programokkal igyekeznek javítani a helyzeten. Június 7-én például immár második alkalommal rendezik meg az eperfesztivált, húsvétkor hímestojás-bemutatót tartottak, felelevenítették a locsolkodási szokásokat. Augusztusban pedig szilvafesztivál lesz.

– A fesztiválok vidékét szeretnénk kialakítani – teszi hozzá. – Az egyesületünkhöz tartozó valamennyi községet igyekszünk bevonni a munkába. Úgy érezzük, itt ez az egyedüli megoldás, ami átsegíthet bennünket a holtponton.

Önellátóak, hiszen a háztájiban bioélelmiszert termelnek. Ám ennek ellenére némi árkorrekciót nekik is végre kellett hajtaniuk.

– A munkácsi várat egyik csoport sem hagyja ki – mondja. – Beregszász iránt is sokan érdeklődnek, mások viszont csak a tájra kíváncsiak. A többség azonban a csendes, békés falusi környezetet igényli, mert valóban pihenni, feltöltődni szeretne. A mi vidékünk kamionmentes övezet. Valaki kimondottan ezért jön hozzánk.

Minden nehézség ellenére Jáger Katalin is optimista. Mint mondja, a sütni-főzni kiválóan tudó ugocsai háziasszonyok és a tradicionális falusi ételek a krízis ellenére sem változtak. Ez pedig sok mindenért kárpótolhatja az ide látogatókat. Most egy nehezebb időszakot él át a falusi turizmus is, de bízik benne, lesz ez még jobb is!

Varga Márta

« Vissza az előző oldalra