verecke tour
Tourinform és Szolgáltató Iroda
90200 Beregszász, Bethlen Gábor u.2., Kárpátalja, Ukrajna,
Pásztor Ferenc Közösségi Ház épülete
mob:+380-507-453-457 (UA), 06 20 4981423 (HU)
verecke7@gmail.com  |  http://karpataljaturizmus.hu

Kárpátaljai utazások · Programajánlók · Várjátékok Munkácson

Várjátékok Munkácson

Az egy éve első ízben bemutatott várjátékok sikerén felbuzdulva ezúttal – hagyományteremtő céllal – egész napos hagyományőrző és gazdag kulturális programmal várták az ukrajnai és magyarországi érdeklődőket a rendezvény szervezői, az ungvári magyar főkonzulátus, Munkács város önkormányzata és az Összefogás a Kárpátaljai Magyar Családokért Egyesület.

A magyar történelem elképzelhetetlen az ezer éves munkácsi vár nélkül, amely fontos szerepet játszott a Kárpátalján élő nem magyar nemzetiségek múltjában is. Munkács vára arról is ismert, hogy őrizték benne a Szent Koronát, raboskodott a falai között Kazinczy Ferenc, megénekelte Petőfi, s a városban született a 19. század egyik legjelentősebb festőgéniusza, Munkácsy Mihály - mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár a játékok megnyitó ünnepségén.

Sziklavári Vilmos ungvári magyar főkonzul beszédében azt hangsúlyozta, hogy reményei szerint a jövőben minden évben megtartják Munkácson a várjátékokat, s a magyar fél mindent megtesz annak érdekében, hogy rendezvény hamarosan részévé váljon a hasonló nyugat-európai várjátékoknak.

Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere kiemelte: a várjátékok hozzájárulnak ahhoz, hogy a Kárpátalján ma élő nemzedékek megismerjék a térség történelmét.

A várjátékokon nagy sikerrel mutatkoztak be a népes közönség előtt a solymári barantások, a Debreceni Arany-Keresztes Lovagok Egyesülete, a kijevi ukrán és dabasi hagyományőrzők, valamint a Miskolci Templomos Hagyományőrzők.

Az ügyességi bemutatók között a miskolci gólyalábasok, a solymári Cédrus táncegyüttes és a dabasi Ezüstlant énekegyüttes szórakoztatta a közönséget. Záróprogramként a munkácsi közönség a város színházában a Show Time című musicalból láthatott részleteket.forrás:mti« Vissza az előző oldalra